Kamen za staze u dvorištu, koji odabrati, cene iskustva

Kamen za staze u dvorištu, koji odabrati, cene iskustva

Kamen za staze i kako uraditi stazu, a ne pogrešiti.

Kamen za staze, koji izabrati, na koji način sve odraditi, koliko će da košta, a da pritom nemamo neželjnih troškova i što je još važnije da ne pogrešimo u dizajnu?

Ovo su samo neka od pitanja, jer staza od prirodnog kamena u svakom dvorištu predstavlja više od pukog prelaza iz jedne oblasti u drugu. Ona može biti granica ili razbiti monotone linije dvorišta sa krivudavom stazom, takodje može biti kolski ili pešački ulaz u samo dvorište.

Dobro dizajnirana staza može dati posebnu lepotu svakom dvorištu uz to što obavlja svoju svrhu šetališta. Staze od kamena u svakom slučaju upotpunjuju dvorište i posebno doprinose prirodnom izgledu. 

Prestavićemo vam prvo neke ideje zatim osnove šta treba znati pre ulaska u izgradnju staze i na kraju  najčešća pitanja mušterija koja dobijamo sa odgovorima.

Lomljeni kamen za staze

Lomljeni kamen za staze se može raditi kako na stare tako i na nove staze. Preporuka je da lomljeni kamen za staze bude debljine minimum 2cm.

U svakom slučaju imajte na umu da je kamen samo obloga i da je staza ta koja trpi sav teret vozila. Lomljeni kamen je hrapave strukture, lako se održava i veoma je dugotrajan, takođe jedna jako važna činjenica je ta da lomljeni kamen što duže stoji, to je lepši i rustičniji.

Sa njim se mogu raditi i dvorišne stepenice, podzide kao i druge obloge u vašem dvotirištu. Lomljeni kamen za staze je jedno od najpovoljnijih rešenja za staze u dvorištu.

Sečeni pločasti kamen za staze

Kada se kaže pločasti sečeni kamen za staze, misli se isključivo na pločasti kamen. On je iste strukture kao i lomljeni kamen s tim da su njegove ivice rezane u pravougaone oblike. Sečeni pločasti kamen se uvek reže na slobodne dimenzije.

Što podrazumeva da je širina uvek ista dok su dužine različite, najbolje možete videti na primeru slika ispod. Sečeni pločasti kamen za staze je veoma postojan materijal i lako se održava pranjem, hrapave strukture i više pristaje rustičnim objektima, mada jako lepo može izgledati i kao kontrast elegantnom dvorištu.

Travertin kamen za staze

Travertin je kamen za staze koji je fantastičnog izgleda i boja. Ova vrsta kamena svakoga ostavlja bez daha. Travertin je veoma pouzdan i jak prirodni kamen koji će vas služiti godinama. Ravan po površini, što povlači veoma lako održavanje.

Ne kliza se. Jedina preporuka za Travertin je ta da se kamen impregnira protiv upijanja vlage što bih preporučio za sve vrste kamena.

Ne treba da vas brine rupičasta struktura travertina, ukoliko se postavi ispravno ovaj kamen će poslužiti veoma dugo. Sama činjenica da je sa njim izgrađen veči deo stare Verone je dokaz da je ovo veoma dugotrajan materijal.

Kaldrma kao staza

Kaldrma je poznata kao veoma dugotrajan materijal. Ona se izrađuje najčešće od granita, ali može se raditi i od drugih vrsta kamena. Kaldrma je prelepa, pogotovo što je starija to lepše izgleda.

Kaldrma se najčešće postavlja na pesak, s tim da se može raditi i na beton. Fugovanje se takođe može raditi betonom ili peskom. Može se postavljati na više načina u pravilnim redovima ili polukrugovima.

Sečeni kamen za staze

Pod sečeni kamen podrazumevamo vrste kamena koje su rezane na jednake debljibe, sečeni po meri raznih dimenzija ili po želji ili standardno. Najčešće u ovu grupu kamena za staze spadaju graniti.

Granit je veoma jak i pouzdan kamen, pod uslovom da je za staze potrebno da njegova obrada bude paljena kako ne bi bio klizav. Ovaj kamen će poslužiti godinama i pritom ni malo neće promeniti svoj izgled i ako se radi o stazama od kamena.

Još nekoliko ideja upotrebe kamena na stazama

Moguće je osmisliti mnoštvo ideja kako bi se kamen upotrebio za izradu staza od kamena. Samim tim najvažnija stvar jee da lepo uredimo dvorište prema svom ukusu, kako kasnije nebi bilo naknadnih prepravki. Bilo da je reč o više vrsta kamena za staze ili više vrsta kamena, kao i trava-kamen najvažnije je da se uklopi sa ostatkom dvorišta.

Preko 120 vrsta kamena na online shopu

Šta treba znati pre izgradnje staze od kamena

Kamen za staze je pre svega potrebno da bude postojan na atmosferske uticaje, kako stazu od kamena ne biste radili više puta, osnovna zamisao je kada se staza oblaže kamenom da to bude odrađeno jednom i da traje.

Bez obzira da li gradite novu ili popravljate, uredjujete već postojeće staze koje sigurno nisu dobre čim ih treba urediti.

Pre gradnje staze od kamena treba voditi računa o dizajnu, održavanju, dugotrajnosti kao i budžetu, osvetljenju i materijalu.

Jako je važno isplanirati i sam prostor u dvorištu kako kasnije ne bi smo imali problema sa prostorom.

Projekat staze u dvorištu

Dizajin staza od kamena

Jako važna stvar kako se nebi odstupilo od sveobuhvatnog izgleda dvorišta, staza od kamena treba da bude u skladu sa kompletnim dvorištem, ogradom i fasadom.

Ovo govorim za ljude koji žele da budu sami svoje arhitekte, kako kasnije nebi žalili zbog svojih odluka. Važno je da recimo ukoliko je sve kockasto na objektu staza od kamena prati tu neku strukturu, ili ukoliko postoje neki lukovi i staza može biti krivudava,

Takođe je jako važno određivanje vrste kamena kako njegova boja nebi odstupala previše od ostalih boja u dvorištu. Svaki kamen se slaže sa zelenilom, ali vodite računa da se slaže ili bude u kontrastu sa ogradom i fasadom. Kao i sa pratećim objektima.

Održavanje kamenih staza

Kamen za staze je obično lagan materijal za održavanje, sve što je potrebno je metla i crevo. Pre svega je proporuka da se barem jednom nedeljno opere crevom kako se nebi nakupilo crnilo od guma ili slični materijali.

Veooma je važno naglasiti da se pojava mahovine u ne osunčanim delovima dvorišta veoma moguća na bilo kom materijalu bilo da se radi o betonu ili kamenu. To se može sprečiti samo redovnim održavanjem i dobro izvedenim padovima kako se vlaga nebi zadržavala na površini što dovodi do stvaranja algi.

Dugotrajnost

Kamen za staze je sam po sebi dugotrajan materijal tako da je ovo stvar o kojoj se najmanje trebate brinuti. Naravno ukoliko majstori ne odrade posao kako treba kao na primer loše izvedeni padovi, trajnost kamena se može skratiti jer prodiranje vode između kamena i materijala za lepljenje može dovesti do oštećenja.

Materijal za izradu staza

Jako je važno ne štedeti na materijalu pri lepljenju ili kasnije zaštiti kamena. U svakom slučaju pomoći če vam majstor kako bi se odabrao što bolji materijal, jer verujte svima nam je u interesu da vaš kamen na stazama stoji što duže, to nam je najbolja preporuka.

Jako važno, preporučio bih da se bilo koja vrsta kamena nakon lepljenja impregnira sredstvima za impregnaciju kako kamen nebi upijao vlagu, da možete da bacate so i da pritom ne gubi boju ili dođe do oštećenja.

Osvetljenje

Osvetljenje staza je sve modernije i sve prisutnije, razmislite na vreme pre izrade staza kako nebi ste ulazili kasnije u dodatne troškove, osvetljenje u večernjim satima može dati posebnu lepotu svakom dvorištu, a pogotovo stazi od kamena koja preporuna prirodnih struktura koje će u senkama izgledati još lepše.

Cene izrade u budžet

Najvažnija stvar pri svakoj investiciji u Vaš objekat jeste cena prirodnog kamena. Naravno za ovo nemam baš previše saveta, ali pre svega budžet odrađujete sami, ali ukoliko gledate dugotrajno nekada se veća investicija u startu na duge staze veoma isplati.

Važno je samo da ne zaboravite tu činjenicu. 

A nekada i za veoma malu razliku možete dobiti mnogo više. Svima su nam bužeti različiti i ukusi tako da Svako treba da donese odluku na svoj način kako se kasnije ne bi kajali. 

Česte nedoumice u vezi sa izradom i planiranjem staza

Ukoliko nemamo stazu da li se kamen može utapati u beton?

Iskreno, može, ali ja lično to ne bih preporučivao. 

Razloga ima mnogo. Ukoliko utapate kamen u beton potrebno je da beton bude ređi kako bi se sve to lepo zalepilo, tada se stvara problem nivelacije kamena jer je kamen težak.

Takođe se slažemo da je potrebno staviti armaturnu mrežu po kojoj majstor treba da gazi da bi zalepio kamen i još jedan faktor je to da beton mora da ima određenu debljinu.

U tom slučaju majstor gazi po armaturnoj mrezi, koja vibrira i pomera sve to zajedno redak i debeo beton su nestabilni i lako dolazi do stvaranja bara.

Ukoliko uzmemo u obzir da zemljište nikada ne upija vlagu ravnomerno pri lepljenju na ovaj način veoma lako će doći do stvaranje bara i samim tim staza od kamena ima veće šanse da traje kraće. Što svakako nikome nije u interesu.

 Za Travertine i Granite je potrebno da staza bude predhodno pripremljena.

Najbolja preporuka je da se staza prvenstveno izbetonira, pa tek onda se pristupi lepljenju kamena.

Da li moram da rušim staru stazu?

Moje lično mišljenje je da je kvalitetnije urediti stare staze kamenom nego raditi nove iz početka, za to postoji više razloga.

Stara betonska staza je odradila svoje, preživela svašta, ulegla koliko je trebalo vremenom i tu je gde jeste. I ako je ispucala ili se kruni zbog lošeg kvaliteta betona koji je rađen stara staza je bolje od nove.

Razlog za ovakvo mišljenje je to da preko stare staze prebacite armaturnu mrežu, pojača se sloj maltera pri lepljenju kamena i dobijate stazu koja je neuništiva. Čak joj ni vreme ne može nista. 

Naravno ukoliko je okrunjena potrebno je pre svega dobro očistiti te delove koji otpadaju.

Šta je potrebno od materijala za lepljenje kamena na staze?

Da bi ste lepili kamen na staru staru, i ako je kriva, ispucala ili se kruni potreno je mnogo manje materijala nego za gradnju iz početka. Na 100m2 kamena za staze potrebno je recimo: 5m2 peska, 20-25 vreća cementa, armaturne mreže (što deblja to bolje) i kamen u toj kvadraturi.

Koliko se povećava nivo staze kada se zalepi kamen?

Nivo kamena na stazama se može povećavati više ili manje u zavisnosti kakva je stara staza.

 Ukoliko je staza relativno ravna nema potrebe za velikom debljinom materijala i u tom slučaju podizanje bi bilo od 5 do 6cm. 

Ukoliko je staza izlomljena i potrebno je polagati armaturnu mrežu na nju radi učvršćivanja u tom slučaju podizanje će zavisiti od padova na staroj stazi, ako su padovi loši imate već postojeće bare dešavalo se da smo podizali i do 15-20cm.

Zbog visine kamena na stazi neću moći da otvorim kapiju ili garažna vrata, šta da radim?

Ovo je veoma česta situacija, koja se veoma lako rešava. Obično me ljudi pitaju da lupaju staru stazu, ali verujte da je ovo najskuplje rešenje. Jedno od najboljih rešenja da se kapija ili garažna vrata skrate, veoma lako i brzo, a da pritom ne košta mnogo obično je reč o par santimetara koji smetaju. To bravari rešavaju u roku od dva sata posla.

Kakav je princip lepljenja kamena na stazu?

Sečeni pločasti ili lomljeni kamen se lepe na cement malter. Princip je veoma jednostavan. Tj pesak i cement idealne debljine do 3cm. Neko ovakav malter naziva i mokra košuljica. Pločasti kamen nikada nije istih debljina pa je na malteru potrebno izravnjati kako bi gazna površina bila ravna.

Ukoliko je reč o Travertinu ili Granitima onda je situacija drugačija u tom slučaju se radi sve na svežu košuljicu i pri tome se kamen lepi cement mlekom. Iz razloga jer su Travertini i Graniti sečeni na iste debljine Što nije slučaj sa pločastim kamenom.

Da li se lomljeni kamen ljuska na stazama?

Ovo je najčešće pitanje koje dobijam za lomljeni kamen i postoji samo jedno objašnjenje.

Kamen kao kamen ne može da istruli ili propadne, problem se najčešće javlja kada ostane bara na kamenu i voda zimi prodre između kamena i materijala za lepljenje, gde pri leđenju puca i lomi površinu. ukoliko je kamen suv i nema bara budite bez brige vaša staza će trajati veoma dugo i pritom što starija to će biti lepša.

Da li se staze od kamena mogu raditi zimi?

Kamen na staze se može raditi i zimi, potrebno je samo da vreme bude suvo, niske temperature se rešavaju dodavanjem aditiva u beton kako nebi mrznio. Na ovaj način beton neće zalediti i postepeno će osušiti i postiči zavidan nivo čvrstoće.

Da li se kamen na staze može lepiti lepkom?

Može naravno, mada nije preporuka iz razloga jer lepak traži idelano čistu površinu kako bi mogao da ostvari svoju ulogu. A stazu pogotovo kada se radi sa kamenom je jako teško očistiti da sve bude idealno, da ne kažem nemoguće. U svakom slučaju moja preporuka je da se kamen na staze lepi na malter ili cementnu košuljicu.

Da li je potrebno staviti ivičnjake pre lepljenja kamena?

Ivičanjaci nisu obavezni i ne postužete sa njima nikakvu dodatnu čvrstoću staze. Moje mišljenje je da ivičnjaci mogu pridodati samo estetskom izgledu staze i ništa više.

Da li je za kaldrmu potrebno betoniranje?

Ukoliko se radi kaldrma nije neophodna betonaža, kaldrma se može raditi i na pesak, ali i na beton. Za kaldrmu koja se radi na pesak je potrebno uraditi ivičnjake kako nam kamen nebi pobegao po ivicama od gaženja.

Može li se lomljeni kamen raditi na zemlju bez betona?

Može ali isključivo kao u primeru na vrhu, kada su fuge travenate. Da fuga bude cementna, a kamen postavljen na zemlju nije preporučljivo iz razloga jer će u tom slučaju sve fuge vremenom da ispucaju.

Da li je travertin pouzdan za staze?

Apsolutno da, travertino je veoma jak materijal i može služiti godinama. Njegova rupičasta struktura često stvara sumnje u brzo propadanje na mrazu. Pravilnim lepljenjem na košuljicu travertin će stajati godinama i pritom biti još lepši neo na početku. Ukoliko baš želite da budete sigurni rupive na travertinom se mogu popuniti pri fugovanju.

Odvodi rešetke i šahtovi kako se to rešava?

Veoma lako, ukoliko postoji potreba da vaša staza sadži neki odvod, rešetku ili šaht u tom slučaju se oni postavljaju na istu visinu kamena. Nekada je potrebno oštemati stari beton kako bi to bilo moguće, dok je u nekim sčučajevima lakše.

Najvažnije je da šaht ili odvod budu u nivou kamena kako se nebi dozvolilo prodranje vode između kamena i materijala za lepljenje, što bi kasnije dovelo do oštćenja staze od kamena.

Ukoliko postoji neko pitanje na koje nismo dali odgovor, slobodno pišite u komentaru ispod. Rado ćemo odgovoriti na sva pitanja.

Takođe nas zapratite na  Facebook-u, Instagramu ili Pinterestu gde redovno objavljijemo sadžaj.

Preko 120 vrsta kamena na online shopu

Dekorativni kamen za stazu u kombinaciji sa travom

Dekorativni kamen za stazu u kombinaciji sa travom

20191220 001626

Piše: Darko Kojić

 

Kako urediti dvoriste bez imalo betona i mnogo para,a pritom da bas lepo izgleda, moguce je, dekorativni kamen u kombinaciji sa travom ce postići baš taj cilj.

Dekorativni kamen i sama Ideja:

Do same ideje sam dosao onako iznenada, slučajno kako mi to kazemo. Jedan dan sam rešio da pospremim svoje dvorište, pa pošto se bavim prirodnim kamenom ima ga svuda. Jedan od tih mnogobrojnih kamenčića po dvorištu je već bio urastao u travu. Dok sam pokušavao da ga izvadim veoma sam se namučio u tom momentu padne mi na pamet da svo to kamenje odlično iskoristim. I tako eto ga, novi poduhvat.

 

 

Dekorativni kamen i prirprema zemljišta:

Dekorativni kamen za stazu je super stvar, medjutim dok se sve to izbetonira i odradi može i koštati. Tako da mi je predhodna ideja o uredjenju, bez svih dobro poznatih materijala gradjevinarstvu, dobro došla.

 

Prva stvar koji sam odradio bila je sama priprema zemljišta gde je trebalo sam dekorativni kamen položiti.

Prvi korak je bio otkopavanje zemljišne površine, ne previše u dubinu samo je potrebno skinuti sloj trave tako da ostane samo zemljišna površina.

dekorativni kamen

Nakon toga sam kompletnu tu površinu koju sam planirao da popločam isfrezirao. Iz razloga da bi zemlja bila veoma sitna i da bi sto pre kamen ulegao u nju. Naravno, ukoliko budete to sami radili ne morate frezirati, ukoliko imate strpljenja da cekate da se kamen ulegne, i ukoliko vas ne nervira da za to pocetno vreme klacka pod nogama dok gazite po njemu.

Dekorativni kamen slaganje

 

Nakon samog freziranja sam rešio pakovati sam dekorativni kamen. Slaganje se radi tako da ostane malo veći razmak nego sto je to inače slučaj kada se dekorativni kamen radi na beton. Iz više razloga: mnogo je lepše kada je trava malo šira površina i jednostavno neće da se suši.

 

Kao sto vidite na slici desno nisam baš imao sve krupne komade tako da mi je na samom kraju ostalo malo sitnije. Ipak iskreno mislim da ne izgleda loše.

dekorativni kamen

Fugovanje:

Nećete verovati ali stvarno sam fugovao. Naravno, ne sa cementom. Kupio sam zemlju za cveće ili humus, kako ko zove, i naravno seme trave. To sam sve pomešao i nakon toga pristupo samom fugovanju, a evo i kako:

Prstima sam popunjavao razmak izmedju dekorativnog kamena i dobro ga sabijao, Nakon toga sam sve malo prečistio metlom i to je bilo gotovo. Ostalo je samo da se čeka da trava poraste.

 

Ikustvo:

Mogu vam reći da sam prezadovoljan. Danas nakon neke četiri godine od same postavke kamen je super čvrst. Prelazi se preko njega i kolima i kombijem koji ni malo nije lak, tako da sam stvarno prezadovoljan. Veoma se dobro drži, nigde ne žima, kleca i slično. Mislim da sam ipak pomogao da neko dobije ideju za svoje dvorište za malo para. Mnoge nase radove mozete pregledati i na društvenim mrezama;

facebook   instagram   twitter   youtube

dekorativani kamen

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata,

 

Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene je jako važan detalj na svakom bazenu. Ovaj kamen služi kao završna ivica plaže do bazena. Može biti u više varijanti. Ukoliko se radi o plaži koja je u ravni do same ivice bazena, rubni kamen se utapa u plažu i postaje njen sastavni deo. Druga...

Gazišta za stepenice od kamena

Gazišta za stepenice od kamena

Ako želite liksuzna ili pak rustična gazišta za stepenice od prirodnog kamena, a u nedomici ste kako se rade, kakav je proces, šta to treba znati pre izrade kao i cene i ostale detalje. Donosimo sve činjenice kako bi ste lakše doneli odluku koju vrstu i da li se...

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Koji travertin odabrati i kolika je cena? To su večite nedoumice naših kupaca. Pa da odgonetnemo. Travertin je jako zanimljiv prirodni kamen koji privlači pažnju svih pogleda, večno moderan i izuzetno izdržljiv prirodni materijal tj. kamen. U našoj zemlji postoje...

Proces ugradnje prirodnog kamena

Proces ugradnje prirodnog kamena

Proces ugradnje prirodnog kamena

Proces ugradnje prirodnog kamena zahteva dosta pripreme i dogovora izmedju vlasnika i majstora. U daljem tekstu potrudiću se da detaljno opisem sve operacije što se tiče same ugradnje prirodnog kamena.
Nnajvažnija stvar u procesu ugradnje prirodnog kamena je sama ideja. Potrebno je da sam vlasnik kuće ili poslovnog objekta ima viziju ili nekakav projekat kako bi to u stvari izgledalo. Iskreno saradnja sa ljudima koji tačno znaju šta žele je jednostavna i veoma dobro funkcioniše.
Podloga u zavisnosti od pogloge naše radove delimo na: pod sa već postojećom podlogom, pod bez postojeće podloge. Zid novi (blokovi, beton, cigla), zid stari (potrebno struganje starih slojeva). Da li su to stubovi ograde,cokla ili cist zid itd.

Lepljenje najvažniji proces ugradnje prirodnog kamena.

    Lepljenje prirodnog kamena na pod bilo to lomljenog ili secenog kamena. Ukoliko vec postoji podloga se radi na malter, rade se odgovarajući padovi tako da nema stalnih zadržavanja vode.  

ugradnja prirodnog kamena
Ukoliko podloga  ili ti već postojeća staza ne postoji u tom slučaju sam proces ugradnje prirodnog kamena se radi na sledeči način.  Vrši se otkopavanje same ravnate povrsine ukoliko je potrebno, šalovanje staza i trotoara, tamponiranje odgovarajućom fragmentacijom, postavljanje armaturne mreže, nalivanje betona i utapanje prirodnog kamena u isti. Fugovanje podnih površina se radi sa dunavcem peskom i cementom.
Zidne obloge od prirodnog kamena bilo da je sečeni ili lomljeni se radi uz pomoć lepka. Najkvalitetniji lepak na našem tržištu je ceresit cm 16 za spoljnu upotrebu i ceresit cm 11 za unutrašnju. Ukoliko je podloga za lepljenje kamena prljava ili stara pa ostrugana potrebno je odraditi premaz sa ceresit cn  94 podlogom. Time se završava  proces impregnacije same površine pa tek nakon toga pristupiti samom procesu ugradnje prirodnog kamena.   
ugrdnja prirodnog kamena
Fugovanje prirodnog kamena na zidnim površinama se takodje radi sa peskom nulom i cementom i nakog ne potpunog sušenja se čisti sa čeličnom četkom.  U slučaju samih ivica postoji mogućnost gerovanja sto je možda estetski i najbolje rešenje. Gerovanje (zasecanje kamena na ivicama pod uglom od 45 stepeni i kada se dva kamena sastave na ivici izgledaju kao jedan).
Nadam se da smo vam ovim tekstom malo približili sam proces lepljenja i ugradnje prirodnog kamena. Detaljnije o svim našim radovima mozete pratiti na našoj facebook stranici.

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata,

 

proces ugradnje prirodnog kamena
proces ugradnje prirodnog kamena
proces ugradnje prirodnog kamena

Odabrati prirodni kamen

Odabrati prirodni kamen

Kako odabrati prirodni kamen, a ne pogresiti?

Da nebi sebe lično dovodili u neprijatnu situaciju mnogo je bolje da odmah damo odgovor na neka pitanja koja će vam biti od koristi.

Da bi odabrali prirodni kamen pre svega je jako važno da definišemo nekoliko stvari. Ove radim isključivo iz razloga da vi ne bi ste pogrešili i da na kraju krajeva kada se sve odradi, da ipak ne budete zadovoljni.

Pitanje je jedno, dok odgovora ima mnogo. Pokušaću da odgovorim. Najvaznije je da kada nešto želimo imamo potpunu viziju kako će to da izgleda. Tu nastaje prvi problem. Većina ljudi ne zna kako bi nešto recimo prirodni kamen izgledao u njihovom dvorištu. Sam početak kupovine prordnog kamena treba obaviti temeljnom analizom kako i sta bi bilo najpovoljnije za naše dvorište ili dnevnu sobu,fasadu.ogradu itd. Najbitnija stvar je preispitati sebe šta ustavari želomo? Da li je to rustično dvorište popločano prirodnim kamenom ili možda dvorište modernog dizajna u kome detalji od kamenih štanglica igraju najvažniju ulogu. Znam jednostavno je reći ali najvažniije za šta se opredeliti. Uvek presudnu odluku koliko god to nama teško bilo priznati donosi budzet. Ali ako se ipak odlučite za kupovinu prirodnog kamena za vas imam sledeći predlog kako to da obavite. Verujte mi jednostavno je.  

Preporučio bih prvo jedno dobro nazovimo googlanje slika i raznih sadržaja vezanih za prirodni kamen. Razlog tolikog analiziranja je jednostavan: ponuda i kvalitet prirodnog kamena, majstora  i sistemi ugradnje se veoma razlikuju. Jednostavno je potrebno da odaberete one ljude koji su nekako najviše po vašem ukusu.Ako imate preporuku to je možda najbolja varijanta što se neće baš uvek ispostaviti kao tačno. Ja bih rekao odaberite nas.. Ali taj izbor ću ostaviti samo vama. Preporučio bih da se opredelite za više sajtova ili slika. Naredni korak je pozivanje i dobijanje još dodatnih informacija po pitanju cene, vremena ugradnje, prevoza, istovara, vremena potrebnog za isporuku prirodnog kamena. Što se nas samih tiče možete pogledati slike u našoj galeriji, a najdetaljnije o nama i svim uradjenim poslovima,zadovoljnim musterijiama pogledajte na našoj facebook  stranici. Mislim da sada imate dosta jasniju sliku. Kako odabrati kamen i s kim bi ste saradjivali. Pogledajte galeriju