3.7/5 - (24 votes)

Ako želite luksuzna ili pak rustična gazišta za stepenice od prirodnog kamena, a u nedomici ste kako se rade, kakav je proces, šta to treba znati pre izrade kao i cene i ostale detalje. Donosimo sve činjenice kako bi ste lakše doneli odluku koju vrstu i da li se opredeliti za kamen.

Ja sam neko ko se izradom gazišta za stepenice od kamena bavi skoro dvadeset godina i svo znanje i iskustva sam opisao u ovom tekstu.

Gazišta za stepenice su uvek specifična jer ne postoji univerzalno gazište koje se može kupiti, a da pritom odgovara svim stepenicima. Zato i pišem ovaj tekst kako bih vam što više približio temu, a da pritom ne lutate i jednostavno odradite posao koji ni malo nije lak.

Cena gazišta za stepenice po meri

 

Znam da je svima interesantna cena gazišta za stepenice od kamena i zato ću pre svega opisati neke cene.

Pre nego što počnem znajte da cena gazišta za stepenice od kamena varira od vrste kamena, postoje vrste kamena koje su dosta skupe pa samim tim i njihova cena mora biti veća.

Prvo što treba znati je da gazišta za stepenice od kamena po meri se naplaćuju i rade po dužnom metru kako za kamen tako i za ugradnju.

Recimo može postojati posebna cena gazišta i čela ili sve zajedno u jednoj ceni. U našem konkretnom slučaju mi cenu uvek formiramo u kompletu radi lakšeg računanja.

Izuzetak su stepenice od lomljenog kamena ili od već gotovog tj izrezanog kamena gde vi kupujete određenu kvadraturu, pa kamen uklapate i režete na licu mesta, ali u tom slučaju je potrebno predvideti otpad, kojeg ume da bude i dosta u zavisnosti od dimenzija kamena.

Primer: 

Gazište 3cm debljina + čelo 2cm debljina

Beli rezani kamen – četkana obrada (brušenje)

Ivica kantovana (blago oborena ivica pod uglom od 45 stepeni)

Dužina stepenika 1m

Cena kamena za stepenice 30e

Cena ugradnje 12-15e

Materijal (lepak, pesak, cement) 3e

 

Gazišta za stepenice od kamena po meri

Stepenice od kamena po meri se mogu raditi isključivo od vrsta kamena koja je nalaze u blokovima i tablama velikih formata. Naravno i u tom slučaju postoje ograničenja u dužini stepenica tj gazišta za stepenice.

Recimo u ovu kategoriju kamena spadaju Travertini, Mermeri, Graniti, kao i Onixi….

Ovakvi stepenici do određenih dužina recimo 2,5m se mogu izrađivati iz jednog komada što posebno ulepšava stepenice, a pritom i doprinosi kvalitetu kada na gatistima za stepenice nema fugi.

Takođe jako je važno pri izradi spoljnih gaziđta za stepenice obratiti pažnju na vrstu obrade kako nebi stepenište bilo klizavo.

Kalkulator cena za stepenice po meri

 

{{ thankYouPage.title }} {{ thankYouPage.description }}
{{ thankYouPage.order_title }} {{ getOrder.orderId }}
Two columns
Vertical
Horizontal
Stepenice izračunaj cenu
Detalji
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Hide Show

Uputstvo za merenje

Dužina: je najduži mogući deo stepenika, neke od mušterija je nazivaju širinom. To je deo od levog ka desnom kraju stepenia. Ona je najduži deo stepenika.Izmerite konkretno koliko je dugačak stepenik i dodajte po 2cm sa strane, tj 4cm ukupno. Kako bi ste obezbedili da kamen pređe preko stepenika. Ovo je samo u slučaju da stepenište nema bočnog zida. Ukoliko se sa neke od strana nalazi bočni zid dodajete samo 2cm sa strane gde zida nema.

Širina: stepenica ili gazišta sve jedno. Širina je prostor između ivice stepenika i čeonog dela sledećeg stepenika. Ona se obično u standardu kreće oko 30tak centimetara. Ali ako želite da uradite tačnu širinu gazišta potrebno je dodati 4cm na već postojeći širinu betonskog gazišta. Tada ćete tačno dobiti širinu kamenog gazišta.

Visina: se meri od gazišta predhodnog stepenika do ivice konkretnog stepenika koji merimo. Visina je često najmanji deo simenzija stpenika. Standardno je da betonska visina bude negde oko 17-18cm. Ali kako bi ste dobili tačnu visinu stepenika potrebno je da od dimenzije koju ste izmerili odbijete 3cm. Imajte u vidu da će tu doći gazište, a njegova debljina je u standardu 3cm. Pa je potrebno da tu debljinu odbijete.

Ostavili smo i sliku ispod kao primer

 

Stepenice od kamena dimenzije za merenje uputstvo

Površinska obrada

Bez obrade: podrazumeva da kamen bude samo izrezan i ostaje vidljiva površina u asolutno sirovom stanju.

Četkano: podrazumeva da se obrađuje površina kamena. Obrađuje se na taj način da se čeličnim četkama brusi vidljiva površina kamena. Tako se bobija pojačana boja i struktura kamena, kao i površina postaje blago talasasta i veoma malo zaglađena. Mat je boja i najčešće se koristi kao spoljna obloga u tom slučaju.

Štokovano četkano: ovo važi samo za plavi tok. U tom slučaju se kamen štokuje i dobija se jako talasasta struktura koja se kasnije četkanjem lepo detra i bude prijamčljivija oku.

Polirano: se radi tako što se kamen glača do visokog sjaja i u tom slučaju je jako gladak ne preporučuje se za spoljašnju upotrenu. Poliran kamen je jako klizav. U ovom slučaju održavanje je jako lako pa je ovo varijanta koja se najčešće radi u unutrašnjim radovima.

Popunjavanje: se radi kod travertina isključivo jer je njegova struktura šupljikava, pa se u spoljnim uslovima može popuniti što ne mora da bude pravilo. Kamen je dovoljno izdržljiv i bez popunjavanja, ali za najsumljičavije mušterije koje žele kremkastu boju kamena ovo je jedno od rešenja. Travertin kamen se popunjava sa specijalnim masama koje su tu večno, te mase se čak koriste za lepljenje kamena jedan za drugi, tako da budite bez brige da će popuna ispadati.

Obrada ivica

Bez obrade: je način da kamen samo bude izrezan gde se ivica ne obrađuje. Nije preporuka jer se vremenom ivice mogu blago iskrzati i to može dovesti do toga da stepenice izgledaju ružnije.

bez obrade

Kant: je kada se ivica gazišta za stepenice blago obori pod uglom od 45″ i tada su manje šanse da se kasnije ivica blago krza.

kant

Polurund: podrazumeva da se ivica stepenica obradi tako da se samo sa gornje strane obori ivica u polukrug. Jako lepa varijanta stepenica od kamena.

polurund

Pun rund: je način da se obori ivica sa donje i gornje strane. Bukvalno rečeno kamen se obradi u pun krug.

Pun rund

Okapni kanal: je obrada koja se može dodati bilo kojoj obradi iznad i ona služi da se kada stepenik od kamena kisne voda ne ide direktno preko čela već okapljava na gazište ispod.

bez obrade okapni kanal

Najbolja praksa pre same izrade stepenica

Kao što svi znamo niti jedno betonsko stepenište nije idealnih dimenzija. Pri izlivanju betona dolazi do pomeranja oplate gde na kraju dobijemo gazišta različitih visina ili dužina. U tom slučaju iskusan majstor će odraditi posao da svako gazište bude iste visine i dužine.

Pre svega možete nas pozvati i dati neke osnovne dimnzije stepenica kako bi smo vam napravili inicijalnu ponudu.

Ako takva ponuda bude ok. Potrebno je da majstor izađe na teren i izmeri gazišta. Zašto je vašno da majstor izmeri gazišta? Razlog je jer ih on ugrađuje i ne postoji mogućnost da se majstor posle žali kako je kamen loše isečen ili slično. Znate kakvi su majstori uvek se žale na nekog drugog….

Nakon toga se gazišta mogu rezati i obrađivati. Morate imati razumevanja da taj proces ni malo nije lagan i da nam je potrebno vreme da se ista urade u zavisnosti od dela sezone, recimo od 5 do 30 dana. Naši resursi nisu neograničeni…

Materijal za lepljenje gazišta za stepenice od kamena

Kod rezanog kamena po meri potrebno je da se vertikalne površine tj čela stepenica lepe lepkom, dok se gazišta lepe na svežu košuljicu ili estrih. Takvom izradom se sigurno može dobiti da svaki stepenik bude iste veličine.

Ukoliko bi se lepilo na lepak nemoguće je izvesti da svaki stepenik bude iste veličine jer debeo lepak nije baš najbolja opcija, kao drugi razlog je to da se gazišta za stapenice postavljaju odozdo na gore kako bi se naslanjala jedna na druga i samim tim bila još čvršća.

Kod spoljnih stepenice je preporučljivo da se na svaki kamen nanese impregnacija za kamen, kako bi se sprečilo i najmanje upijanje vlage. Znamo da svaki kamen ima malo upijanje vlage, ali zašto da rizikujemo kad se i to može sprečiti.

Potrebni  materijal: cement, pesak, lepak, fug masa, impregnacija.

Stepenice od lomljenog kamena

Kod lomljenog kamena situacija je malo drugačija. U ovom slučaju kamen se kupuje po kvadratnom metru. Trebalo bi da se računa na otpad koji se pojavljuje zbog ivica i da se uzme malo više kamena. Takođe se vertikalne povrsine tj čela lepe građevinskim lepkom dok se deo namenjen za gazište stepenica lepi utapanjem na mokar malter.

Lepljenje stepenica lomljenim kamenom je dosta jednostavniji proces. 

Iskreno lično ne bih preporučio lomljeni kamen za unutrašnje stepenice, mada smo i to radili. Zbog odžavanja. Dok je za ljubitelje ruszičnog,  stepenište u dvorištu idealno obložiti njime.

Stepenice od blokova kamena

Ovo je najbolje raditi u slučaju da stepenice uopšte ne postoje pa ih kompletno nove želite izraditi od prirodnog kamena. Dosta je skup proces ali istovremeno i veoma održiv kroz godine. Ovakvo stepenište nikada ne može propasti, čak i ako se desi do potanjanja kamena može se popraviti veoma lako bez zamene istog.

Primer je da se iseku blokovi od kamena dimzije 100cm x 30cm x 18cm i tako isečeni blokovi na več utabanu podlogu od agregatnog kamena se samo polože.

Takođe se i u unutrašnjim prostorima ovakve stepenice mogu raditi šrafljenjem za metalnu konstrukciju. U tom slučaju bi bilo poželjno da arhitekta odradi nacrte konstrukcije zbog same težine kamena kako nebi došlo do uvijanja ili pucanja iste.

Mana je dosta skupa izrada zbog same težine i količine kamena koja je potrebna.

Kombinacija kamena i drugih materijala na stepenicama

U ovom slučaju je jednostavno, mogu se kombinovati drvo, kamen ili cigla. Takođe gazište za stepenice može biti od kamena, a čela od drugog materijala ili obrnuto. Kod nas jedosta prisutno i kombinovanje sa keramikom u boji drveta, tako se dobija dugotrajnost samog stepeništa, a imamo drvene površine.

Takođe se mogu kombinovati i dve vrste prirodnog kamena kako bi se dobio kontrast između čela i gazišta za stepenice.

Česta pitanja vezana za stepenice od kamena

Da li kamen klizav?

Zavisno od vrste kamena kao i obrade, recimo kog granitnih stepenica mogu biti klizava ukoliko je reč o poliranim površinama, dok je kod paljenog granita klizanje svedeno na minimum.

Da li je kamen postojan?

Ako ćete iskreno, ja sam nekog ubeđenja da postojanijeg materijala od kamena nema. Kroz keramiku prolazi voda i veoma brzo je u raspadu, dok kod kamena, pogotovo ako je kamen iz komada tam mogućnost je minimalna.

Čak i vrste travertina imaju dosta prirodnih soli u sebi što će ublažiti mznjenje preko zime.

Kolika je debljina gazišta za stepenice?

Debljina gazišta se može raditi po vašoj želji, dok je recimo standard da gatište bude 3cm debljine, a čelo 2cm. Može i deblje naravno, ali će povećati cenu.

Koliko je potrebno vremena da se urade stepenice?

Recimo da bi neki idealan rok bio 7 dana. Ali imajte u vidu da su naši resursi ograničeni i da je u sezoni poprilična gužva na rezanju kamena, tako da ume ceo proces da traje i 30 do 40 dana. Računajući od dana kada nas pozovete dok majstori ne završe. Sve zavisi od situacije sa poslom koji je trenutno na čekanju.

Da či prorezati tri linije na kraju gazišta kako se kamen nebi klizao?

Ja sam uvek protivnik ove tehnike sprečavanja klizanja. Bolje je odabrati pravu obradu i imati kompletno gazište bez nekih rušnih linija. Takođe u tim prorezima se može skupljati prljavština koja će kasnije veoma ružno izgledati…

Nadam se da sam pomogao, ali ako i dalje imate neko pitanje, ostavite komentar ipod, a ja ću sa zadovoljstvom odgovoriti…. Ili nas pozovite….

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata,