Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene je jako važan detalj na svakom bazenu. Ovaj kamen služi kao završna ivica plaže do bazena. Može biti u više varijanti. Ukoliko se radi o plaži koja je u ravni do same ivice bazena, rubni kamen se utapa u plažu i postaje njen sastavni deo. Druga varijanta je da rubni kamen bude viši od poda plaže i predstavlja ivicu između plaže i bazena. Kako bismo došli do toga da postavimo rubni kamen potrebno je da pre svega isplaniramo, izgradimo plažu i tek na kraju, kao šlag na tortu, postavimo rubni kamen.

 Zato ću krenuti iz početka.

Zašto su rubni kamen i plaža oko bazena važni?

Plaža oko bazena je po mnogim mišljenjima stručnjaka, sa estetske strane posmatrano, važnija od samog bazena. U većini slučajeva veći deo vremena se provodi na plaži, čak i kada se odmarate na ivici bazena, naslonjeni ste na plažu i gledate je izbliza. Ona je ogledalo bazena, ukoliko se ona upropasti bazen će verovatno biti u drugom planu.

Plaža oko bazena je takođe bitna zbog odvoda kišnice, osećaja gaženja po njoj, kao i klizanja.

Plaža bazena, rubni kamen se može raditi od štampanog betona, dekinga, pločastog kamena, Travertina ili Granita. U našem slučaju fokus će biti na kamenu kako za rubove tako i za plažu bazena.

Šta je važno znati pre početka gradnje bazena?

Pre same izgradnje bazena jako je važno da kompletan bazen planiramo sa pratećom infrastrukturom i opremom, kao što su pumpe za vodu, plaža i sama kuća.

Moje lično mišljenje je ukoliko se bazen, a obično je tako, nalazi sa zadnje strane kuće Pri izlazu iz kuće želimo da pređemo što manje prepreka kako bi smo došli do bazena.

Najčešća greška je da se nivelacije terena obično ne odrade kako treba i dolazimo u situaciju da se stvaraju kontra padovi plaže ili veliki broj stepenika, što svakako nikome nije u interesu čak ni majstorima, jer će se namučiti sa ivicama.

Zato je predlog da bazen nikako ne planiramo sami, tj bez arhitekte, njihova usluga je veoma jeftina u odnosu na greške koje možemo napraviti.

U daljem tekstu ćemo napraviti neke osnovne korake kako bi ste mogli objasniti vašim majstorima šta treba da se radi, pokažite im da se i vi razumete u ovaj posao.

Izgradnja bazena i plaže od kamena

U daljem tekstu proći ćemo neke osnovne stvari na koje treba obratiti pažnju pre izgradnje bazena i plaže.

Pozicioniranje bazena

Na prvom mestu je situacija da odredite poziciju bazena, što je definitivno jedan od lakših poslova. Nakon određivanja pozicije, najvažniji deo je da odredite tačnu visinu bazena kada on bude gotov.

Veliki fokus je na visini bazena iz razloga jer posebno treba da obratite pažnju na visine balkona ili izlaza iz kuće prema bazenu. U najboljem slućaju ukoliko to teren dozvoljava, visina bazena je potrebno da bude u ravni sa balkonom, čak malo niža kako se kasnije ne bismo stepenicama penjali do bazena.

Nivelacija bazena

Nivelacija bazena

 

Planiranje odvoda kišnice

Kišnica ume da bude nezgodna ukoliko bude dopunjavala vaš bazen. Zato je neka osnovna preporuka da padovi plaža bazena budu suprotni bazenu. Kako bi se voda slivala ka travi ili ka rešetkama koje smo postavili za odvod kišnice. Takođe prodor kišnice u bazen se može sprečiti postavljanjem rubnog kamena tako da bude viši od nivoa plaže za svoju debljinu.

Rešetkama se takođe može regulisati odvod kišnice od kuće ukoliko taj deo plaže odvodi kišnicu prema kući.

 

 

Nivo i izrada podloge za postavjanje kamena za plažu

Podgloga za postavljanje kamena na plažu je potrebno da bude armirano betonska. Izuzetak je jedino deking i behaton ploče. Ali ukoliko je kamen izbor svakako je beton najbolja opcija.

Potrebno je da beton bude od 5cm do 10cm ispod planiranog završnog sloja kamena. Na taj način nećete imati neprijatnih situaija i grešaka. Debljina betona može da bude minimalna od 5cm do 8cm jer ipak je to pešačka staza.

Kamen će biti postavljen tačno onako kako treba.

Nivo podlofe za kamen

Nivo podloge za kamen

 

Postavljanje kamena na plažu

U zavisnosti od vrste kamena za koju se odlučite, ali u većini slučajeva preporuka je da se kamen postavlja na svežu cementnu košuljicu i zaliva cement mlekom. U izuzetnim slučajevima, ukoliko nema prostora kamen bi se postavljao na lepak. Fugovanje kamena se radi silikonskim fug masama ili cementnim malterom u zavisnosti od vrste kamena što ću svakako opisati u nastavku teksta.

 

Postavljanje rubnog kamena za bazen

Rubni kamen za bazen se može postavljati na više načina:

Koje vrste kamena se mogu koristiti kao rubni kamen

Vrste kamena koje se mogu koristiti kao rubni kamen su najčešće: travertini, graniti, kvarc i razne vrste krećnjaka. Sve ove vrste kamena se režu iz velikih blokova ili tabli kamena koje služe za izradu velikih formata.

Kod nas imate mogućnost rezanja rubnog kamena na specifične dimenzije koje Vam odgovaraju ili već gotove proizvode. Ukoliko se rezanje radi po specifičnim dimenzijama to se može odraditi na način da svaka ploča bude srazmerna kako ne bismo došli u situaciju da jedna ploča bude duža, a jedna kraća. Što je čest slučaj kod već izrezanog kamena, tj gotovog proizvoda.

Postavljanje rubnog kamena u nivou plaže

Sa ili bez prepusta preko bazena. Naravno u većem broju slučajeva prepust je bolje rešenje. Mada moderne arhitekte često preferiraju da sve bude svedeno i jednostavno i tako rubni kamen se čak radi i bez prepusta.

Prepust rubnog kamena

Prepust rubnog kamena

 

Postavljanje rubnog kamena, nivo iznad plaže

Kod nas na Balkanu se često ovako radi, što iskreno i nije baš po mom ukusu, ali tako je. U ovom slučaju prvo je potrebno završiti plažu pa tek onda na samom kraju postaviti rubni kamen. Ovakva varijanta je takođe dobra iz razloga jer se eliminiše i najmanja mogućnost da se kišnica sliva u bazen.

Rubnikamen iznad plaže

Rubni kamen iznad plaže

 

Površinska obrada rubnog kamena

Rubni kamen može biti i različitih obrada, kako bi se smanjilo ili apsolutno neutralisalo klizanje. Nikako nije preporuka da se rubni kamen radi u poliranoj obradi, jer svakako se nećete dobro provesti.

Primera radi najbolja obrada za Travertine je četkanje, štokovanje ili samo rezanje. Za granite koji se koriste kao rubni kamen najbolja obrada je paljenje (paljenjem granit dobija veoma hrapavu i neklizajuću gornju površinu i idealan je za spoljne uslove).

Obrada ivica rubnog kamena se najčešće radi na više načina. Nekoliko primera ću ostaviti ispod kao grafički prikaz kako vas ne bih zbunio tekstom.

Obrada ivice rubnog kamena

Obrada ivice rubnog kamena

Takođe obrada ivica se može odnositi samo na jednu ili na obe strane kamena.

Uglovi bazena

Na uglovima bazena rubni kamen se može složiti na dva načina. Standardno jedan krak bazena je duži dok je drugi kraći ili gerovanjem tako da imate lepo uklopljenu ivicu. Takođe primer ispod.

Uglovi bazena gerovani i stabdardni

Uglovi bazena gerovani i stabdardni

 

Poluobli rubni kamen za bazene

Poluobli delovi oko bazena se rade na više načina. Mogu se raditi iz delova ili iz komada. Ukoliko je vaš budžet veći i želite perfekcionizam onda je jedan kamen kao oblina idealno rešenje, dok se sa manjim delovima ova poticija na rubu bazena može veoma lepo odraditi. Takođe imate grafik ispod.

Poluobli rubni kamen

Poluobli rubni kamen

 

Plaže oko bazena od Travertina

Travertin je kamen koji je jako popularan na našim prostorima, pre svega zbog svojih nežnih nijansi kamena i veoma jednostavne obrade i obalikovanja.

Postoji mnogo načina na koji se travertin može primeniti kao obloga plaže oko bazena, bilo da se radi o obliku ili nijansama. Ispod sam opisao u kojim se to oblicima Travertin može koristiti kao plaža bazena, s tim da boju možete odabrati po željenom obliku.

Travertin franch patern kao plaža bazena

Franch patern je jako zanimljiv oblik travertina za oblaganje plaže. To je kamen koji se reže na tri do četiri dimenzije i tako se uklapa u kompletnu površinu. Najčešća razmera dimenzija koje imamo u ponudi za franch patern je: 60x40cm, 40x40cm, 40x20cm, 20x20cm.

Ovako izrezan kamen se može jednostavno uklapati i dati savršenu strukturu. Takođe franch patern može biti sa antika obradom ivica ili samo rezanim ivicama. Antika ivica će dati posebnu notu vašoj plaži od kamena.

Travertin franch patern bazen

Travertin franch patern bazen

 

Travertin ploče za bazen

Travertin ploče su ploče podjednakih dimenzija, ili čak podjednakih širina, a različitih dužina. Možda i najpopularniji oblik travertina za uređenje staza. Najčešći formati koji se koriste su 30x60cm, 40x60cm, 30xRaznih dimenzija, 40xRaznih dimenzija. Mada postoje i mogu se izrađivati i u drugim formatima.

trvertin rezani za bzen

Trvertin rezani za bzen

 

Krečnjak rezane ploče za bazene

Krečnjak je dosta jak kamen, što u našem narodu često izaziva nedoumice i misle da je to veoma loša vrsta kamena. Suprotno, ovo je dosta jak kamen i veoma je popularan kako zbog svoje specifične boje, tako i zbog čvrstoće. Najčešće je to beli kamen kao na slici.

Krečnjak rubni kamen za bazene

Krečnjak rubni kamen za bazene

 

Granit za oblganje plaža

Granit je jako izdržljiv materijal i kamen koji može poslužiti godinama. Dobro je poznato da je granit klizav materijal. Da, jeste, ali u slučaju kada je površina polirana i kao takav ne bih svakako preporučio kako za plažu, tako ni kao rubni kamen za bazene.

Granit za spoljne uslove i konkretnu namenu oko bazena se najčešće koristi tako što se obrađuje paljenjem. Paljeni granit dobija hrapavu gaznu strukturu tako da je klizanje nemoguće. Čak je pod tim uslovom i jako dobar za postavljanje oko bazena. Granit se može naći u mnogo boja, tako da je i spektar izbora veoma veliki.

Granit za bazene

Granit za bazene

Lomljeni kamen za plaže oko bazena

Lomljeni kamen je čak i napovoljnije rešenje za plaže oko bazena, ima ga u dosta različitih boja. Plaže su obično velike površine, pa je lomljeni kamen svojim izgledom i cenom u tom slučaju jedno od najčešćih rešenja. Što ne znači nužno da je i loš. Jedino na šta treba obratiti pažnju su nivelacije terena, tj plaže.

Lomljeni kamen je za nijansu grublji od rezanih vrtsa kamena i zato je potrebno napraviti malo veće padove kako bi voda odlazila. Još jedna mana, čak možda i prednost, u zavisnosti ko šta voli, je to da lomljeni kamen za plažu ume nekada da bude dosta grub za stopala. Sve zavisi koju vrstu kamena odaberete. Ravnije vrste su čak i super prijatne ukoliko se ugradnja odradi kako treba.

Lomljeni kamen sivi oko bazena

Lomljeni kamen sivi oko bazena

 

Pločasti rezani kamen za bazene

Pločasti rezani kamen je bukvalno rezani lomljeni kamen u pravougaone oblike gde su širine uvek podjednake, dok su dužine različite. Veoma lepo izgleda u svakom dvorištu, a pogotovo na plažama bazena.

Ovaj kamen se ponaša i za njega važe apsolutno ista pravila kao i kod lomlljenog kamena, potrebno je napraviti malo veći pad kako bi kišnica ispravno oticala.

pločasti rezani kamen za bazene

Pločasti rezani kamen za bazene

Cene rubnog kamena za bazene i plaže

Cena rubnog kamena je dosta teško odrediti, ali ću svakako pokušati da pojasnim na koji način se računa i po kom principu. Pre svega rubni kamen za bazene cena se računa po metru, dužnom. Cena rubnog kamena se može kretati od 23 eura do 40 eura po metru. Cena rubnog kamena može zavisiti od više faktora:

  • Širine rubnog kamena
  • Dužine pojedinačne ploče
  • Površinske obrade kamena
  • Obrade ivica rubng kamena
  • Uglova bazena (rubni kamen za poluoble bazene je dosta skuplji i zahteva više rada)

Ako želite da dobijete konkretnu cenu za vaš pojedinačni slučaj možete nam se obratiti u kontakt formi ispod. Pre toga bih vas zamolio da:

  • Odaberite vrstu kamena (Travertin, Granit, Krečnjak)
  • Odaberite površinsku obradu (četkani, rezani, štokovani, paljeni)
  • Odaberite obradu ivica (rund, polurund, kant, polukant, bez obrade)
  • Odaberite širinu rubnog kamena (30cm, 40cm, 50cm)
  • Izmerite dužinu koja vam je potrebna (Izmerite kompletan rub svog bazena i dodajte malo)

Odgovorićemo vam u toku radnog dana sa konkretnom cenom ili predlogom.

Ukoliko ste pročitali tekst odlično ćete razumeti sve ove pojmove iznad, ako ipak niste i imate konkretno pitanje da nije vezano za cene pišite nam u komentarima ispod, odgovorićemo.

 

Zatražite konkretnu cenu

5 + 5 =

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata.

Gazišta za stepenice od kamena

Gazišta za stepenice od kamena

Ako želite luksuzna ili pak rustična gazišta za stepenice od prirodnog kamena, a u nedomici ste kako se rade, kakav je proces, šta to treba znati pre izrade kao i cene i ostale detalje. Donosimo sve činjenice kako bi ste lakše doneli odluku koju vrstu i da li se opredeliti za kamen.

Ja sam neko ko se izradom gazišta za stepenice od kamena bavi skoro dvadeset godina i svo znanje i iskustva sam opisao u ovom tekstu.

Gazišta za stepenice su uvek specifična jer ne postoji univerzalno gazište koje se može kupiti, a da pritom odgovara svim stepenicima. Zato i pišem ovaj tekst kako bih vam što više približio temu, a da pritom ne lutate i jednostavno odradite posao koji ni malo nije lak.

Cena gazišta za stepenice po meri

 

Znam da je svima interesantna cena gazišta za stepenice od kamena i zato ću pre svega opisati neke cene.

Pre nego što počnem znajte da cena gazišta za stepenice od kamena varira od vrste kamena, postoje vrste kamena koje su dosta skupe pa samim tim i njihova cena mora biti veća.

Prvo što treba znati je da gazišta za stepenice od kamena po meri se naplaćuju i rade po dužnom metru kako za kamen tako i za ugradnju.

Recimo može postojati posebna cena gazišta i čela ili sve zajedno u jednoj ceni. U našem konkretnom slučaju mi cenu uvek formiramo u kompletu radi lakšeg računanja.

Izuzetak su stepenice od lomljenog kamena ili od već gotovog tj izrezanog kamena gde vi kupujete određenu kvadraturu, pa kamen uklapate i režete na licu mesta, ali u tom slučaju je potrebno predvideti otpad, kojeg ume da bude i dosta u zavisnosti od dimenzija kamena.

Primer: 

Gazište 3cm debljina + čelo 2cm debljina

Beli rezani kamen – četkana obrada (brušenje)

Ivica kantovana (blago oborena ivica pod uglom od 45 stepeni)

Dužina stepenika 1m

Cena kamena za stepenice 30e

Cena ugradnje 12-15e

Materijal (lepak, pesak, cement) 3e

 

Gazišta za stepenice od kamena po meri

Stepenice od kamena po meri se mogu raditi isključivo od vrsta kamena koja je nalaze u blokovima i tablama velikih formata. Naravno i u tom slučaju postoje ograničenja u dužini stepenica tj gazišta za stepenice.

Recimo u ovu kategoriju kamena spadaju Travertini, Mermeri, Graniti, kao i Onixi….

Ovakvi stepenici do određenih dužina recimo 2,5m se mogu izrađivati iz jednog komada što posebno ulepšava stepenice, a pritom i doprinosi kvalitetu kada na gatistima za stepenice nema fugi.

Takođe jako je važno pri izradi spoljnih gaziđta za stepenice obratiti pažnju na vrstu obrade kako nebi stepenište bilo klizavo.

Kalkulator cena za stepenice po meri

 

{{ thankYouPage.title }} {{ thankYouPage.description }}
{{ thankYouPage.order_title }} {{ getOrder.orderId }}
Two columns
Vertical
Horizontal
Stepenice izračunaj cenu
Detalji
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart

Uputstvo za merenje

Dužina: je najduži mogući deo stepenika, neke od mušterija je nazivaju širinom. To je deo od levog ka desnom kraju stepenia. Ona je najduži deo stepenika.Izmerite konkretno koliko je dugačak stepenik i dodajte po 2cm sa strane, tj 4cm ukupno. Kako bi ste obezbedili da kamen pređe preko stepenika. Ovo je samo u slučaju da stepenište nema bočnog zida. Ukoliko se sa neke od strana nalazi bočni zid dodajete samo 2cm sa strane gde zida nema.

Širina: stepenica ili gazišta sve jedno. Širina je prostor između ivice stepenika i čeonog dela sledećeg stepenika. Ona se obično u standardu kreće oko 30tak centimetara. Ali ako želite da uradite tačnu širinu gazišta potrebno je dodati 4cm na već postojeći širinu betonskog gazišta. Tada ćete tačno dobiti širinu kamenog gazišta.

Visina: se meri od gazišta predhodnog stepenika do ivice konkretnog stepenika koji merimo. Visina je često najmanji deo simenzija stpenika. Standardno je da betonska visina bude negde oko 17-18cm. Ali kako bi ste dobili tačnu visinu stepenika potrebno je da od dimenzije koju ste izmerili odbijete 3cm. Imajte u vidu da će tu doći gazište, a njegova debljina je u standardu 3cm. Pa je potrebno da tu debljinu odbijete.

Ostavili smo i sliku ispod kao primer

 

Stepenice od kamena dimenzije za merenje uputstvo

Površinska obrada

Bez obrade: podrazumeva da kamen bude samo izrezan i ostaje vidljiva površina u asolutno sirovom stanju.

Četkano: podrazumeva da se obrađuje površina kamena. Obrađuje se na taj način da se čeličnim četkama brusi vidljiva površina kamena. Tako se bobija pojačana boja i struktura kamena, kao i površina postaje blago talasasta i veoma malo zaglađena. Mat je boja i najčešće se koristi kao spoljna obloga u tom slučaju.

Štokovano četkano: ovo važi samo za plavi tok. U tom slučaju se kamen štokuje i dobija se jako talasasta struktura koja se kasnije četkanjem lepo detra i bude prijamčljivija oku.

Polirano: se radi tako što se kamen glača do visokog sjaja i u tom slučaju je jako gladak ne preporučuje se za spoljašnju upotrenu. Poliran kamen je jako klizav. U ovom slučaju održavanje je jako lako pa je ovo varijanta koja se najčešće radi u unutrašnjim radovima.

Popunjavanje: se radi kod travertina isključivo jer je njegova struktura šupljikava, pa se u spoljnim uslovima može popuniti što ne mora da bude pravilo. Kamen je dovoljno izdržljiv i bez popunjavanja, ali za najsumljičavije mušterije koje žele kremkastu boju kamena ovo je jedno od rešenja. Travertin kamen se popunjava sa specijalnim masama koje su tu večno, te mase se čak koriste za lepljenje kamena jedan za drugi, tako da budite bez brige da će popuna ispadati.

Obrada ivica

Bez obrade: je način da kamen samo bude izrezan gde se ivica ne obrađuje. Nije preporuka jer se vremenom ivice mogu blago iskrzati i to može dovesti do toga da stepenice izgledaju ružnije.

bez obrade

Kant: je kada se ivica gazišta za stepenice blago obori pod uglom od 45″ i tada su manje šanse da se kasnije ivica blago krza.

kant

Polurund: podrazumeva da se ivica stepenica obradi tako da se samo sa gornje strane obori ivica u polukrug. Jako lepa varijanta stepenica od kamena.

polurund

Pun rund: je način da se obori ivica sa donje i gornje strane. Bukvalno rečeno kamen se obradi u pun krug.

Pun rund

Okapni kanal: je obrada koja se može dodati bilo kojoj obradi iznad i ona služi da se kada stepenik od kamena kisne voda ne ide direktno preko čela već okapljava na gazište ispod.

bez obrade okapni kanal

Najbolja praksa pre same izrade stepenica

Kao što svi znamo niti jedno betonsko stepenište nije idealnih dimenzija. Pri izlivanju betona dolazi do pomeranja oplate gde na kraju dobijemo gazišta različitih visina ili dužina. U tom slučaju iskusan majstor će odraditi posao da svako gazište bude iste visine i dužine.

Pre svega možete nas pozvati i dati neke osnovne dimnzije stepenica kako bi smo vam napravili inicijalnu ponudu.

Ako takva ponuda bude ok. Potrebno je da majstor izađe na teren i izmeri gazišta. Zašto je vašno da majstor izmeri gazišta? Razlog je jer ih on ugrađuje i ne postoji mogućnost da se majstor posle žali kako je kamen loše isečen ili slično. Znate kakvi su majstori uvek se žale na nekog drugog….

Nakon toga se gazišta mogu rezati i obrađivati. Morate imati razumevanja da taj proces ni malo nije lagan i da nam je potrebno vreme da se ista urade u zavisnosti od dela sezone, recimo od 5 do 30 dana. Naši resursi nisu neograničeni…

Materijal za lepljenje gazišta za stepenice od kamena

Kod rezanog kamena po meri potrebno je da se vertikalne površine tj čela stepenica lepe lepkom, dok se gazišta lepe na svežu košuljicu ili estrih. Takvom izradom se sigurno može dobiti da svaki stepenik bude iste veličine.

Ukoliko bi se lepilo na lepak nemoguće je izvesti da svaki stepenik bude iste veličine jer debeo lepak nije baš najbolja opcija, kao drugi razlog je to da se gazišta za stapenice postavljaju odozdo na gore kako bi se naslanjala jedna na druga i samim tim bila još čvršća.

Kod spoljnih stepenice je preporučljivo da se na svaki kamen nanese impregnacija za kamen, kako bi se sprečilo i najmanje upijanje vlage. Znamo da svaki kamen ima malo upijanje vlage, ali zašto da rizikujemo kad se i to može sprečiti.

Potrebni  materijal: cement, pesak, lepak, fug masa, impregnacija.

Stepenice od lomljenog kamena

Kod lomljenog kamena situacija je malo drugačija. U ovom slučaju kamen se kupuje po kvadratnom metru. Trebalo bi da se računa na otpad koji se pojavljuje zbog ivica i da se uzme malo više kamena. Takođe se vertikalne povrsine tj čela lepe građevinskim lepkom dok se deo namenjen za gazište stepenica lepi utapanjem na mokar malter.

Lepljenje stepenica lomljenim kamenom je dosta jednostavniji proces. 

Iskreno lično ne bih preporučio lomljeni kamen za unutrašnje stepenice, mada smo i to radili. Zbog odžavanja. Dok je za ljubitelje ruszičnog,  stepenište u dvorištu idealno obložiti njime.

Stepenice od blokova kamena

Ovo je najbolje raditi u slučaju da stepenice uopšte ne postoje pa ih kompletno nove želite izraditi od prirodnog kamena. Dosta je skup proces ali istovremeno i veoma održiv kroz godine. Ovakvo stepenište nikada ne može propasti, čak i ako se desi do potanjanja kamena može se popraviti veoma lako bez zamene istog.

Primer je da se iseku blokovi od kamena dimzije 100cm x 30cm x 18cm i tako isečeni blokovi na več utabanu podlogu od agregatnog kamena se samo polože.

Takođe se i u unutrašnjim prostorima ovakve stepenice mogu raditi šrafljenjem za metalnu konstrukciju. U tom slučaju bi bilo poželjno da arhitekta odradi nacrte konstrukcije zbog same težine kamena kako nebi došlo do uvijanja ili pucanja iste.

Mana je dosta skupa izrada zbog same težine i količine kamena koja je potrebna.

Kombinacija kamena i drugih materijala na stepenicama

U ovom slučaju je jednostavno, mogu se kombinovati drvo, kamen ili cigla. Takođe gazište za stepenice može biti od kamena, a čela od drugog materijala ili obrnuto. Kod nas jedosta prisutno i kombinovanje sa keramikom u boji drveta, tako se dobija dugotrajnost samog stepeništa, a imamo drvene površine.

Takođe se mogu kombinovati i dve vrste prirodnog kamena kako bi se dobio kontrast između čela i gazišta za stepenice.

Česta pitanja vezana za stepenice od kamena

Da li kamen klizav?

Zavisno od vrste kamena kao i obrade, recimo kog granitnih stepenica mogu biti klizava ukoliko je reč o poliranim površinama, dok je kod paljenog granita klizanje svedeno na minimum.

Da li je kamen postojan?

Ako ćete iskreno, ja sam nekog ubeđenja da postojanijeg materijala od kamena nema. Kroz keramiku prolazi voda i veoma brzo je u raspadu, dok kod kamena, pogotovo ako je kamen iz komada tam mogućnost je minimalna.

Čak i vrste travertina imaju dosta prirodnih soli u sebi što će ublažiti mznjenje preko zime.

Kolika je debljina gazišta za stepenice?

Debljina gazišta se može raditi po vašoj želji, dok je recimo standard da gatište bude 3cm debljine, a čelo 2cm. Može i deblje naravno, ali će povećati cenu.

Koliko je potrebno vremena da se urade stepenice?

Recimo da bi neki idealan rok bio 7 dana. Ali imajte u vidu da su naši resursi ograničeni i da je u sezoni poprilična gužva na rezanju kamena, tako da ume ceo proces da traje i 30 do 40 dana. Računajući od dana kada nas pozovete dok majstori ne završe. Sve zavisi od situacije sa poslom koji je trenutno na čekanju.

Da či prorezati tri linije na kraju gazišta kako se kamen nebi klizao?

Ja sam uvek protivnik ove tehnike sprečavanja klizanja. Bolje je odabrati pravu obradu i imati kompletno gazište bez nekih rušnih linija. Takođe u tim prorezima se može skupljati prljavština koja će kasnije veoma ružno izgledati…

Nadam se da sam pomogao, ali ako i dalje imate neko pitanje, ostavite komentar ipod, a ja ću sa zadovoljstvom odgovoriti…. Ili nas pozovite….

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata,

 

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Koji travertin odabrati i kolika je cena? To su večite nedoumice naših kupaca. Pa da odgonetnemo.

Travertin je jako zanimljiv prirodni kamen koji privlači pažnju svih pogleda, večno moderan i izuzetno izdržljiv prirodni materijal tj. kamen.

U našoj zemlji postoje nalazišta traverina ali su izuzetno mala i ne mogu zadovoljiti tržište, tako da se veći deo ove vrste kamena u raznim bojama uvozi u svom sirovom obliku.

Kod nas se kasnije polira i seče po vašoj želji, gde dobija konačan izgled.

Prvenstveno svima je važna boja

 

Travertin postoji  u mnogo boja. Od bele do tamno braon i bakarnih boja. Može se uklopiti u bilo koji prostor bilo da se radi o dvorištu ili unutrašnjosti vašeg doma. Za svaki prostor je moguće pronaći odgovarjuću boju ovog kamena

Vrste obrade travertina

 

Sečeni bez dodatne obrade podrazumeva isključivo sečenje travertina na odgovarajuće dimenzije po vašoj želji.
Travertin sečeni
Štokovani travertin podrazumeva da već isečeni travertin obradimo štokovanjem tako da ima hrapavu površinu koja je idealna za spoljne površine i ne kliza se.

 

Štokovani travertin kamen (1)
Četkani travertin je takođe obrada kamena nakon sečenja koja podrazumeva da on ima blagi sjaj, pojačava njegovu boju, ali ne gubi na prirodnosti. Može se koristiti u spoljašnjim uslovima za fasade i terase.

 

Četkani travertin
Polirani travertin je obrada ove vrste kamena nakon sečenja na zadate dimenuije tako da dobija visoki sjaj i pojačanu boju. Idealno za unutrašnje površine. Veoma se lako održava.

 

Polirani travertin
Travertin bunja je obrada kamena koja se dobija cepanjem travertina na dva dela. Već isečene kocke se cepaju tako da dobijaju apsolutno najprirodnji izgled. Ovakav kamen se može koristiti isključivo za zidne površine bilo da se radi spolja ili unutra.

 

Travertin bunja
Travertin krajc se dobija tako što se već isečenim pločama ručnim tesanjem obija ivica. Obod ovog kamena je okrzan dok sredina ostaje ravna.

 

Travertin krajc

Gde se travertin može postavljati? 

Ovaj kamen ima neograničen broj mogućnosti što se tiče samih pozicija u kući ili dvorištu.

Možete izabrati bilo koji oblik, kockasti ili pravougaoni. Takođe i veličinu koja se vama najviše dopada. Različitim vrstama obrade se može podesiti da odgovara svim vrstama pozicija, bilo da se radi o podnim ili o zidnim površinama.

Stepeništa obložena travertinom

 Stepeništa se mogu uraditi sečenjem po meri ili odgovarajućim komadima koji se u toku montaže spajaju u celinu.

Stepeništa takođe mogu biti spoljašnja i unutrašnja, a vrstom obrade se reguliše klizavost ovog kamena. Naravno da nećete polirati travertin koji će se koristiti u spoljašnjim uslovima.

Ako ste ljubitelj oblih i lepih površina možete oboriti ivicu na kraju svakog stepenika. Ako ste ipak za oštre i kockaste ivice to je čak i jednostavnije rešenje za izradu stepenica od travertina.

stepenice od travertin kamena

Staze

 Staza je veoma važan detalj. Ne vredi nam fasada i ograda na kući ukoliko staza nije doterana. Tako da većina ljudi malo pažnje posvećuje stazama, ali je ona veoma važan detalj.

Može se odraditi travertinom bilo da se radi o kockatstom ili pravougaonom obliku, fiksnih ili varijabilnih veličina. Jedina preporuka što se staze tiče je da kamen u ovom slučaju bude ili štokovan ili samo isečen bez naknadne obrade kako ne bi posato klizav, što prirodno i nije.

Staze od travertin kamena

Obloga za terase

 Tarase kao i staze, da se ne ponavljam. Ali se terase mogu odraditi četkane ili polirane, u zavisnosti da li su natkrivene. Takođe ne bih preporučio ulaze u kuću, već samo terase za sedenje. Realno je da nećete sedeti na njoj kada je loše vreme.

SEAHAZE-SAND-with-movement-flowering

Ograde od travertina

 Ograde od travertina su priča za sebe. Može se uraditi ograda po meri tako da vam kamena ploča pokrije cele stubove i izgleda savršeno. Takođe dimenzije ili obradu sečenih ploča možete regulisati sami.

S tim da za ogradu kao i zidne površine postoji bunja treavertin koja po meni apsolutno daje najprirodniji izgled. Tako da što se tiče ograde možete računati i na bunju.

ograde od travertin kamena

Travertin za fasade

Fasade su pune inspiracije arhitektama kada se spomene travertin. Mogu se raditi delovi ili kompletna fasada. Takođe se kamen može lepiti ili montirati na suvo ankerisanjem u zidove bez vidljivih šrafova i ostalih elemenata. Takođe za fasadu može se koristiti bilo koja vrsta obrade kamena kao i dimenzije.

Fasade od travertin kamena

Cena travertina

 

Na kraju krajeva cena, možda i stvar koja, verujem interesuje većinu ljudi koji čitaju ovaj tekst. Ispod se nalaze proizvodi iz našeg šopa. Cene na tim proizvodima podrazumevaju osnovno sečenje u nekim standardnim dimenzijama koje su navedene na proizvodu.

Ukoliko imate posebne zahteve ili želje vezane za travertin kamen  zamolio bih vas da nas kontaktirate. Slobodno kada god to vama odgovara.

Takođe pre nego što išta rešite, odaberite dimenzije, boju , a zatim vrstu obrade koja odgovara poziciji koju planirate da radite i na osnovu toga se može formirati prava i najtačnija cena.

Recimo ukoliko imate potrebu za specifičnim dimenzijama kamena  pozovite nas i veoma lako i brzo ćemo se dogovoriti.

Što se tiče obrade kamena u zavisnosti od količine i vrste obrade cena se dodaje osnovnu cenu. Naravno sve je stvar dogovora. Bitno je da svi budemo zadovljni, i mi sa nplaćivanjem, a i vi sa materijalom i radom.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, sugsetije, predloge možete ostaviti svoj komentar na dnu teksta. Odgovaram relativno brzo i najmanja stvar koju mogu uraditi za vas je savet.

Prirodni kamen Novi Sad

Prirodni kamen Novi Sad

Prirodni kamen Novi Sad – jednostavno rečeno mesto gde veoma često boravimo, nama daljine ne predstavlja nikakav problem, bilo da se radi o ugradnji prirodnog kamena ili smo tu da vam dovezemo kamen koji na kraju krajeva ugrađuju lokalni majstori.

Bilo da smo u samom Novom Sadu ili okolini kao što su Petrovaradin, Sremska Kamenica, Sremski Karlovci, naselja Detelinara, Avijatičarsko Naselje ili u narodu poznato Tatarsko brdo. Bivali smo svugde. Nisam veliki poznavalac samog grada pa sam naveo isključivo mesta za koja sam čuo od naših mušterija.

Veoma se lako može pronaći bilo koji posao koji smo radili i uveriti u sam kvalitet izrađenih radovi ili samog prirodnog kamena u Novom Sadu.

 

Prirodni kamen Novi Sad – Sremska Kamenica 

Lepili smo prirodni kamen u Sremskoj kamenici smo na više lokacija i pozicija, Bilo je tu i stepeništa, staza, terasa, cokli kuća i mnogo drugih radova.

U nlizini crkve Sv. Velikomučenice Marine smo odradili fantastičan posao u jednom divnom dvorištu koje je sa oblaganjem staza prirodnim kamenom postalo još lepše. Dobri domaćini i opuštena atmosfera pri ugranji su doprineli da ova+o dvorište izgleda predivno. Ispo su samo neke od slika sa ovog posla koji sam detaljno opisao u članku Lomljeni kamen Novi Sad

Prirodni lomljeni kamen Novi Sad – Bukovac

 

 

Uradili smo fantastičnu ogradu od Ravnogorca lomljenog kamena u Bukovcu pokraj Novog Sada. Kako ogradu tako smo obožili i staze od prirodnog kamena i još nekoliko detalja na zidovima. dvorište je dobilo sasvim novi izgled. Ravnogorac kao i ostale vrste prirodnog kamena možžte pogledati na stranici vrste kamena

 

Stepenište od prirodnog kamena Novi Sad – Petrovaradin

 

 

Fantastično kružno stepenište obloženo prirodnim kamenom nadomak Novog Sasa u mestu Petrovaradin smo odradili izuzetno brzo na obostrano zadovoljstvo kako nas tako i vlasnika. Za samo dva radna dana ova dva stepeništa i terasa su bili završeni. Sa prirodnim kamenom ima mnogo varijanti koje se mogu kombinovati bilo da se radi o sečenim na razne dimenzije ili kombinacijama boja.

 

Staze od kamena  Novi Sad – Tatarsko brdo

 

 

Kod dvojice komšija kuća do kuće smo radili staze od prirodnog kamena. Kod prvog vlasnika smo radili sa žutim Struganikom, dok smo kod drugog neke dve godine kasnije radili sa crnom Studenicom i belim Jazovnikom. Na obostrano zadovoljstvo oslovi su odrađeni u dogovorenom roku. Dobiti posao na preporuku kod prvog komšije koji je zadovoljan kakao postavkom tako i kvalitetom prirodnog kamena u opšte nije mala stvar.

 

Staze i plaža od kamena  Novi Sad – Sremski Karlovci

 

 

Ovakav detalj u dvorištu je nešto ne stvarno, još obložen prirdnim kamenom dobija posebn vrednost. Izuzetno veliko dvorište, prelepa priroda u kombinaciji sa ne tako malim jezerom koje je dobilo posebnu vrednost sa plažom od prirodnog kamena. Izgledaju tako nestvarno. Veoma smo ponosni i na količinu i kvalitet izrade ovog posla koji je u stvari najbolja prezentacija šta sve mogu naši majstori. Sve je odrađeno stuganičkim lomljnim prirodnim kamenom

 

 Ili nas zapratite na društvenim mrežama, tamo redovno ažuriramo informacije gde se nalazimo i šta upravo radimo ili završavamo. Ukoliko pak imate pitanja ili želite vaša iskustva da podellite sa nama napišite komentar, pošaljite poruku ili nas pozovite. Trudimo se da odgovorimo u najkraćem mogućem roku. 

 

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata,

 

Ograde od kamena i šta treba znati pre gradnje

Ograde od kamena i šta treba znati pre gradnje

Ograde od kamena su od davnina privlačile pažnju i bile zanimljive u oku posmatrača. Njihova čvrstoća i sama estetska lepota su oduvek bile sinonim za raskoš i luksuz.

U daljem tesktu hteo bih da opišem od kog se to kamena ograde mogu raditi, koji je to princip rada, šta sve treba pre same izgradnje isplanirati i koliko to vremena iziskuje kako majstorima, tako i vlasnicima kuće oko koje se ograda radi.

Naravno na dnu teksta u komentarima možete podeliti vaše mišljenje sa nama da li smo nešto zaboravili, sugestiju, predlog, kritiku.

Ograde od kamena kao prvi utisak o svakoj kući

 

Ograda naravno ostavlja prvi utisak bilo kog posetioca koji dolazi u vaš dom i samim tim svima nam je važno da naša ograda ostavi poseban utisak na te ljude. 

Prvenstveno bih hteo da podelim ograde prema obliku u kom se mogu raditi.

Ograde sa stubovima

 

– Ograde od kamena sa stubovima sa parapetom

Parapet je zid koji se nalazi između dva stuba. Ovakva ograda sa parapetom bilo da je on kockastog ili  lučnog oblika se postize dodatna čvrstoća i estetski izgled. Naravno parapet može biti veći ili manji sa željom da se sve uklopi u celinu same ograde i da zadovolji samog vlasnika.

– Ograde od kamena sa stubovima bez parapeta

Bez parapeta ograde su jako specifične i retko se rade na našim prostorima, podjednako su lepe kao i sa parapetom. Naravno sve je na vama s tim da imamo problem kod nas veoma loših majstora koji rade te stubove pa svaki stub vodi svoju politiku tako da se ljudi najčešće odlučuju na ograde sa parapetom.

Ograda kao zid

 

Ovakva vrsta ograde bilo da se ona radi sa kamenom ili sa nekim drugim materijalom je sve veći trend na našim prostorima. Razlog je jednostavan previše nam je sve javno, ljudi su željni svoje privatnosti i samim tim žele da porodična okupljanja ostave van očiju slučajnih prolaznika. 

Ovakve ograde mogu biti jednostavne ili sa neglasenim detaljima bilo da se radi o prozorčićima ili naglašenim stubovima na samom zidu ograde. Naravno svaki detalj doprinosi izgleda ali takođe ne treba ni preterati sa detaljima.

U poslednjih desetak godina minimalistički izgled ograda kako od kamena tako i od drugih materijala preovladava. Jako je važno isplanirati izgled ograde na vreme i takođe samu ogradu uklopiti u izgled eksterijera vaše kuće jer će u svakom slučaju sve kao jedna celina izgledati mnogo lepše.

Ograde od pločastog kamena

 

Ograda od pločastog kamena je jedna od najpovoljnijih varijanti, što ne znači da će te išta izgubiti na kvalitetu i dugotrajnosti.

Kada spomonem pločasti kamen i ogradu od istog jako je važno da imate viziju da se pločastim kamenom ograde mogu samo oblagati.

Tj da se na već postojeću ozidanu ili izbetoniranu može lepiti prirodni  kamen. Najednostavnije varijanta je ozidati ogradu betonskim blokovima i kasnije je izlepiti prirodnim kamenom.

 

Ograde od lomljenog kamena

Ograde od lomljenog kamena su najpovoljnija varijanta što sa strane kvaliteta ne umanjuje ništa u odnosu na druge kamene ograde. Lomljenim kamenom se ograde mogu lepiti na već postojeću podlogu ili zidati što je dosta zahtevnija varijanta. Lomljeni kamen je dosta otporan materijal tako da i ograda obložna ovim materijalom će poslužiti dosta generacija u vašoj kući. 

lomljeni kamen za ograde

Ograde od štanglica

Ograde od kamen nisu teške za oblaganje ali zahtevaju dosta vremena i strpljenja majstora, kao što znate štanglice su izuzetno sitan materijal i samim tim ima dosta posla, pogotovo oko stubova i specifičnih površina. Lepljenje štanglica kao i lomljenog kamena na već ozidane ograde se radi isključivo lepkom zbog čvrstoće. Iz iskustva vam mogu reći da su se mnoge ograde zalepljene na malter vremenom loše pokazale. Malter je varijanta ukoliko se ograda zida kamenim blokovima ili lomljenim kamenom.

kamene štanglice za ograde

Ograde od sečenog kamena

Kada kažem sečeni kamen mislim na pločasti kamen u većim formatima 10 i više cm. Ovaj kamen se za ograde ili zidove koristi isključivo za oblaganje ograda od recimo betonskih blokova, ograda ozidanih ciglom ili izlivenih betonskih ograda. Moguće je zidati samo kamenim blokovima koji su veće širine od pločastog kamena i koji se mogu slagati jedan na drugi.

sečeni kamen za ograde

Bitno je znati

 

 Važno je znati da na ogradi glavni detalj ukoliko je ona ukrašena stubovima predstavljaju ivice. I samim tim oko ivica je potrebno posebno obratiti pažnju. Postoji više načina za obradu ivica prirodnim kamenom. Ja ću u daljem tekstu navesti samo one sa kojima mi radimo. Takođe ivica može biti ravna ili prirodnog oblika što ću takođe pokušati da objasnim. 

Gerovane ivice

greovanje ivica podrazumeva da dva kamenu isečemo pod uglom od 45 stepeni. I spajanjem ova dva komada na samoj ivici se dobija efekat da su spojeni veoma dobro. Ovim se može postići da obložena ograda izgleda kao da je zidana. Pogotovo kod štanglica i sečenog kamena u veće formate ovakva ivica ima super efekat. Zahteva više vremena za pripremu kamena ali krajnji ishod je neverovatan.

gerovanje ivica na kamenu

Sečena ivica

Kod sečene ivice je malo drugačiji pristip, gde mi na jednom kamenu sečemo ivicu i dovodimo je u stanje ravni sa ostalim kamenovima ispod. Najednostvanije je objašnjeno na slici ispod. Mana ovakvog pristupa ivice je ta što kamen kada se preseče ima totalno drugačiju boju u odnosu na njegovu prirodnu strukturu. Sto se tiče kvaliteta nema nikakvih nedostataka.

sečena ivica lomljenim kamenom

Prirodna ivica

Za mene lično i najlepše rešenje, ali ljudi će reći ne može da bude ravno. Baš naprotiv. Svaki pločasti u ovom slučaju mislim na lomljeni kamen ima barem jednu ravnu ivicu. Pravilnim odabirom kamena možete dobiti ravnu ivicu sa prirodnom strukturom kao na slici ispod. Što je recimo meni lično dosta lepše nego kod sečene ivice. Takođe dobrim izabirom se dolazi do ravne ivice koja izgleda prirodno.

prirodna ivica lomljenim kamenom

Zidane ograde od kamena

 

Zidane ograde od kamena su dosta zahtevan posao. Podrazumevaju mnogo rada za malo odrađenog posla. Što samim tim podiže i cenu same ograde. Nisam neka pristalica ovakvog sistema gradnje, iskreno jer mi kao majstori smo uvek ne zadovoljni naplaćenim iznosom, a gazdi je uvek skupo. Nadam se da ste me razumeli.

Takođe zidana ograda od kamena može biti u prirodnom obliku gde se busenasti kamen zida iklapanjem sa jedne i druge strane, a unutrašnjost se ispuni armaturom i popunjava betonom. 

Isto tako se i kod pravilno sečenog ili klesanog kamena radi sistem zidanja. Dve strane se zidaju svaka za sebe s tim da unutrašnjost bude popunjena betonom koji kroz sredinu drži armaturna mreža. Vrh ovakve ograde je najbolje odraditi sa mermernim ili granitnim okapnicama kao na srednjoj slici ispod. Tj i kape se mogu uraditi u istom sistemu.

 

Ograde od oblutka

 

Ograde od oblutka dosta su jednostavnije ali ne baš i povoljne. Računajući da njihova konstrukcija mora da bude metalna dosta se smanjuje rok trajanja iste. I ako je takav metal pocinkovan poznato je da će u svakom slučaju nakon nekog vremena početi da truli, što smanjuje njen žibotni vek. 

Pre izgradnje ovakve ograde je potrebno uraditi betonske temelje ili samo stope koje će držati metalnu konstrukciju na svom mestu. 

Hteo bih još da naglasim da je i oblutak u nekim specijalnim bojama dosta skuplji od običnog rečnog kamena. S tim ako se odlučite za rečni možete proći dsta povoljnije. 

Takođe busenasti kamen je jako povoljan, jedino je što se ručno mora pakovati kamen po kamen kako bi se lepše uklopio.

 

Ukoliko imate neka pitanja, sugestije ili kritike molim vas ostavite komentar. Naravno da mi je važno mišljenje ljudi koji posećuju naš sajt. Hvala na čitanju i nadam se da sam vam pomogao. Ukoliko je potrebno nešto detaljnije budite slobodni da me pozovete telfonom na 066414390

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata,

 

Prirodni kamen Novi Sad

Lomljeni kamen-Novi sad

Da li je moguće da čovek radli i odmori se? Rečiču da. Boravili smo pet dana u ovom fantastičnom dvorištu, družeći se u fenomenalnoj atmosferi sa našim domaćinima nismo ni primetili da je posao završen.

Ovo super dvorište da ga tako nazovem smo radili sa uživanjem, a ja sam napravio toliko fotografija prirodnog kamena da se nisam mogao odlučiti koju ovde da prikažem.

Iskreno se nadam da će mnogi dobiti ideje kada vide ovako prelopo dvorište.

Sa tehničke strane gledano odradili smo popločavanje staza i stepeništa lomljenim kamenom u okolini Novog sada.

 

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata,

 

Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene je jako važan detalj na svakom bazenu. Ovaj kamen služi kao završna ivica plaže do bazena. Može biti u više varijanti. Ukoliko se radi o plaži koja je u ravni do same ivice bazena, rubni kamen se utapa u plažu i postaje njen sastavni deo. Druga...

Gazišta za stepenice od kamena

Gazišta za stepenice od kamena

Ako želite luksuzna ili pak rustična gazišta za stepenice od prirodnog kamena, a u nedomici ste kako se rade, kakav je proces, šta to treba znati pre izrade kao i cene i ostale detalje. Donosimo sve činjenice kako bi ste lakše doneli odluku koju vrstu i da li se...

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Koji travertin odabrati i kolika je cena? To su večite nedoumice naših kupaca. Pa da odgonetnemo. Travertin je jako zanimljiv prirodni kamen koji privlači pažnju svih pogleda, večno moderan i izuzetno izdržljiv prirodni materijal tj. kamen. U našoj zemlji postoje...

Takođe nas možete pratiti i na našoj Facebook stranici.