4.4/5 - (7 votes)

Rubni kamen za bazene je jako važan detalj na svakom bazenu. Ovaj kamen služi kao završna ivica plaže do bazena. Može biti u više varijanti. Ukoliko se radi o plaži koja je u ravni do same ivice bazena, rubni kamen se utapa u plažu i postaje njen sastavni deo. Druga varijanta je da rubni kamen bude viši od poda plaže i predstavlja ivicu između plaže i bazena. Kako bismo došli do toga da postavimo rubni kamen potrebno je da pre svega isplaniramo, izgradimo plažu i tek na kraju, kao šlag na tortu, postavimo rubni kamen.

 Zato ću krenuti iz početka.

Zašto su rubni kamen i plaža oko bazena važni?

Plaža oko bazena je po mnogim mišljenjima stručnjaka, sa estetske strane posmatrano, važnija od samog bazena. U većini slučajeva veći deo vremena se provodi na plaži, čak i kada se odmarate na ivici bazena, naslonjeni ste na plažu i gledate je izbliza. Ona je ogledalo bazena, ukoliko se ona upropasti bazen će verovatno biti u drugom planu.

Plaža oko bazena je takođe bitna zbog odvoda kišnice, osećaja gaženja po njoj, kao i klizanja.

Plaža bazena, rubni kamen se može raditi od štampanog betona, dekinga, pločastog kamena, Travertina ili Granita. U našem slučaju fokus će biti na kamenu kako za rubove tako i za plažu bazena.

Šta je važno znati pre početka gradnje bazena?

Pre same izgradnje bazena jako je važno da kompletan bazen planiramo sa pratećom infrastrukturom i opremom, kao što su pumpe za vodu, plaža i sama kuća.

Moje lično mišljenje je ukoliko se bazen, a obično je tako, nalazi sa zadnje strane kuće Pri izlazu iz kuće želimo da pređemo što manje prepreka kako bi smo došli do bazena.

Najčešća greška je da se nivelacije terena obično ne odrade kako treba i dolazimo u situaciju da se stvaraju kontra padovi plaže ili veliki broj stepenika, što svakako nikome nije u interesu čak ni majstorima, jer će se namučiti sa ivicama.

Zato je predlog da bazen nikako ne planiramo sami, tj bez arhitekte, njihova usluga je veoma jeftina u odnosu na greške koje možemo napraviti.

U daljem tekstu ćemo napraviti neke osnovne korake kako bi ste mogli objasniti vašim majstorima šta treba da se radi, pokažite im da se i vi razumete u ovaj posao.

Izgradnja bazena i plaže od kamena

U daljem tekstu proći ćemo neke osnovne stvari na koje treba obratiti pažnju pre izgradnje bazena i plaže.

Pozicioniranje bazena

Na prvom mestu je situacija da odredite poziciju bazena, što je definitivno jedan od lakših poslova. Nakon određivanja pozicije, najvažniji deo je da odredite tačnu visinu bazena kada on bude gotov.

Veliki fokus je na visini bazena iz razloga jer posebno treba da obratite pažnju na visine balkona ili izlaza iz kuće prema bazenu. U najboljem slućaju ukoliko to teren dozvoljava, visina bazena je potrebno da bude u ravni sa balkonom, čak malo niža kako se kasnije ne bismo stepenicama penjali do bazena.

Nivelacija bazena

Nivelacija bazena

 

Planiranje odvoda kišnice

Kišnica ume da bude nezgodna ukoliko bude dopunjavala vaš bazen. Zato je neka osnovna preporuka da padovi plaža bazena budu suprotni bazenu. Kako bi se voda slivala ka travi ili ka rešetkama koje smo postavili za odvod kišnice. Takođe prodor kišnice u bazen se može sprečiti postavljanjem rubnog kamena tako da bude viši od nivoa plaže za svoju debljinu.

Rešetkama se takođe može regulisati odvod kišnice od kuće ukoliko taj deo plaže odvodi kišnicu prema kući.

 

 

Nivo i izrada podloge za postavjanje kamena za plažu

Podgloga za postavljanje kamena na plažu je potrebno da bude armirano betonska. Izuzetak je jedino deking i behaton ploče. Ali ukoliko je kamen izbor svakako je beton najbolja opcija.

Potrebno je da beton bude od 5cm do 10cm ispod planiranog završnog sloja kamena. Na taj način nećete imati neprijatnih situaija i grešaka. Debljina betona može da bude minimalna od 5cm do 8cm jer ipak je to pešačka staza.

Kamen će biti postavljen tačno onako kako treba.

Nivo podlofe za kamen

Nivo podloge za kamen

 

Postavljanje kamena na plažu

U zavisnosti od vrste kamena za koju se odlučite, ali u većini slučajeva preporuka je da se kamen postavlja na svežu cementnu košuljicu i zaliva cement mlekom. U izuzetnim slučajevima, ukoliko nema prostora kamen bi se postavljao na lepak. Fugovanje kamena se radi silikonskim fug masama ili cementnim malterom u zavisnosti od vrste kamena što ću svakako opisati u nastavku teksta.

 

Postavljanje rubnog kamena za bazen

Rubni kamen za bazen se može postavljati na više načina:

Koje vrste kamena se mogu koristiti kao rubni kamen

Vrste kamena koje se mogu koristiti kao rubni kamen su najčešće: travertini, graniti, kvarc i razne vrste krećnjaka. Sve ove vrste kamena se režu iz velikih blokova ili tabli kamena koje služe za izradu velikih formata.

Kod nas imate mogućnost rezanja rubnog kamena na specifične dimenzije koje Vam odgovaraju ili već gotove proizvode. Ukoliko se rezanje radi po specifičnim dimenzijama to se može odraditi na način da svaka ploča bude srazmerna kako ne bismo došli u situaciju da jedna ploča bude duža, a jedna kraća. Što je čest slučaj kod već izrezanog kamena, tj gotovog proizvoda.

Postavljanje rubnog kamena u nivou plaže

Sa ili bez prepusta preko bazena. Naravno u većem broju slučajeva prepust je bolje rešenje. Mada moderne arhitekte često preferiraju da sve bude svedeno i jednostavno i tako rubni kamen se čak radi i bez prepusta.

Prepust rubnog kamena

Prepust rubnog kamena

 

Postavljanje rubnog kamena, nivo iznad plaže

Kod nas na Balkanu se često ovako radi, što iskreno i nije baš po mom ukusu, ali tako je. U ovom slučaju prvo je potrebno završiti plažu pa tek onda na samom kraju postaviti rubni kamen. Ovakva varijanta je takođe dobra iz razloga jer se eliminiše i najmanja mogućnost da se kišnica sliva u bazen.

Rubnikamen iznad plaže

Rubni kamen iznad plaže

 

Površinska obrada rubnog kamena

Rubni kamen može biti i različitih obrada, kako bi se smanjilo ili apsolutno neutralisalo klizanje. Nikako nije preporuka da se rubni kamen radi u poliranoj obradi, jer svakako se nećete dobro provesti.

Primera radi najbolja obrada za Travertine je četkanje, štokovanje ili samo rezanje. Za granite koji se koriste kao rubni kamen najbolja obrada je paljenje (paljenjem granit dobija veoma hrapavu i neklizajuću gornju površinu i idealan je za spoljne uslove).

Obrada ivica rubnog kamena se najčešće radi na više načina. Nekoliko primera ću ostaviti ispod kao grafički prikaz kako vas ne bih zbunio tekstom.

Obrada ivice rubnog kamena

Obrada ivice rubnog kamena

Takođe obrada ivica se može odnositi samo na jednu ili na obe strane kamena.

Uglovi bazena

Na uglovima bazena rubni kamen se može složiti na dva načina. Standardno jedan krak bazena je duži dok je drugi kraći ili gerovanjem tako da imate lepo uklopljenu ivicu. Takođe primer ispod.

Uglovi bazena gerovani i stabdardni

Uglovi bazena gerovani i stabdardni

 

Poluobli rubni kamen za bazene

Poluobli delovi oko bazena se rade na više načina. Mogu se raditi iz delova ili iz komada. Ukoliko je vaš budžet veći i želite perfekcionizam onda je jedan kamen kao oblina idealno rešenje, dok se sa manjim delovima ova poticija na rubu bazena može veoma lepo odraditi. Takođe imate grafik ispod.

Poluobli rubni kamen

Poluobli rubni kamen

 

Plaže oko bazena od Travertina

Travertin je kamen koji je jako popularan na našim prostorima, pre svega zbog svojih nežnih nijansi kamena i veoma jednostavne obrade i obalikovanja.

Postoji mnogo načina na koji se travertin može primeniti kao obloga plaže oko bazena, bilo da se radi o obliku ili nijansama. Ispod sam opisao u kojim se to oblicima Travertin može koristiti kao plaža bazena, s tim da boju možete odabrati po željenom obliku.

Travertin franch patern kao plaža bazena

Franch patern je jako zanimljiv oblik travertina za oblaganje plaže. To je kamen koji se reže na tri do četiri dimenzije i tako se uklapa u kompletnu površinu. Najčešća razmera dimenzija koje imamo u ponudi za franch patern je: 60x40cm, 40x40cm, 40x20cm, 20x20cm.

Ovako izrezan kamen se može jednostavno uklapati i dati savršenu strukturu. Takođe franch patern može biti sa antika obradom ivica ili samo rezanim ivicama. Antika ivica će dati posebnu notu vašoj plaži od kamena.

Travertin franch patern bazen

Travertin franch patern bazen

 

Travertin ploče za bazen

Travertin ploče su ploče podjednakih dimenzija, ili čak podjednakih širina, a različitih dužina. Možda i najpopularniji oblik travertina za uređenje staza. Najčešći formati koji se koriste su 30x60cm, 40x60cm, 30xRaznih dimenzija, 40xRaznih dimenzija. Mada postoje i mogu se izrađivati i u drugim formatima.

trvertin rezani za bzen

Trvertin rezani za bzen

 

Krečnjak rezane ploče za bazene

Krečnjak je dosta jak kamen, što u našem narodu često izaziva nedoumice i misle da je to veoma loša vrsta kamena. Suprotno, ovo je dosta jak kamen i veoma je popularan kako zbog svoje specifične boje, tako i zbog čvrstoće. Najčešće je to beli kamen kao na slici.

Krečnjak rubni kamen za bazene

Krečnjak rubni kamen za bazene

 

Granit za oblganje plaža

Granit je jako izdržljiv materijal i kamen koji može poslužiti godinama. Dobro je poznato da je granit klizav materijal. Da, jeste, ali u slučaju kada je površina polirana i kao takav ne bih svakako preporučio kako za plažu, tako ni kao rubni kamen za bazene.

Granit za spoljne uslove i konkretnu namenu oko bazena se najčešće koristi tako što se obrađuje paljenjem. Paljeni granit dobija hrapavu gaznu strukturu tako da je klizanje nemoguće. Čak je pod tim uslovom i jako dobar za postavljanje oko bazena. Granit se može naći u mnogo boja, tako da je i spektar izbora veoma veliki.

Granit za bazene

Granit za bazene

Lomljeni kamen za plaže oko bazena

Lomljeni kamen je čak i napovoljnije rešenje za plaže oko bazena, ima ga u dosta različitih boja. Plaže su obično velike površine, pa je lomljeni kamen svojim izgledom i cenom u tom slučaju jedno od najčešćih rešenja. Što ne znači nužno da je i loš. Jedino na šta treba obratiti pažnju su nivelacije terena, tj plaže.

Lomljeni kamen je za nijansu grublji od rezanih vrtsa kamena i zato je potrebno napraviti malo veće padove kako bi voda odlazila. Još jedna mana, čak možda i prednost, u zavisnosti ko šta voli, je to da lomljeni kamen za plažu ume nekada da bude dosta grub za stopala. Sve zavisi koju vrstu kamena odaberete. Ravnije vrste su čak i super prijatne ukoliko se ugradnja odradi kako treba.

Lomljeni kamen sivi oko bazena

Lomljeni kamen sivi oko bazena

 

Pločasti rezani kamen za bazene

Pločasti rezani kamen je bukvalno rezani lomljeni kamen u pravougaone oblike gde su širine uvek podjednake, dok su dužine različite. Veoma lepo izgleda u svakom dvorištu, a pogotovo na plažama bazena.

Ovaj kamen se ponaša i za njega važe apsolutno ista pravila kao i kod lomlljenog kamena, potrebno je napraviti malo veći pad kako bi kišnica ispravno oticala.

pločasti rezani kamen za bazene

Pločasti rezani kamen za bazene

Cene rubnog kamena za bazene i plaže

Cena rubnog kamena je dosta teško odrediti, ali ću svakako pokušati da pojasnim na koji način se računa i po kom principu. Pre svega rubni kamen za bazene cena se računa po metru, dužnom. Cena rubnog kamena se može kretati od 23 eura do 40 eura po metru. Cena rubnog kamena može zavisiti od više faktora:

  • Širine rubnog kamena
  • Dužine pojedinačne ploče
  • Površinske obrade kamena
  • Obrade ivica rubng kamena
  • Uglova bazena (rubni kamen za poluoble bazene je dosta skuplji i zahteva više rada)

Ako želite da dobijete konkretnu cenu za vaš pojedinačni slučaj možete nam se obratiti u kontakt formi ispod. Pre toga bih vas zamolio da:

  • Odaberite vrstu kamena (Travertin, Granit, Krečnjak)
  • Odaberite površinsku obradu (četkani, rezani, štokovani, paljeni)
  • Odaberite obradu ivica (rund, polurund, kant, polukant, bez obrade)
  • Odaberite širinu rubnog kamena (30cm, 40cm, 50cm)
  • Izmerite dužinu koja vam je potrebna (Izmerite kompletan rub svog bazena i dodajte malo)

Odgovorićemo vam u toku radnog dana sa konkretnom cenom ili predlogom.

Ukoliko ste pročitali tekst odlično ćete razumeti sve ove pojmove iznad, ako ipak niste i imate konkretno pitanje da nije vezano za cene pišite nam u komentarima ispod, odgovorićemo.

 

Zatražite konkretnu cenu

6 + 8 =

Online shop

U najkraćem mogućem roku prirodni kamen kupljen kod nas će biti dostavljjen na vašu adresu i istovaren tačno tamo gde treba. Poručite online ili telefonom.

Ugradnja

Naši majstori mogu uraditi besplatnu procenu radova, dodati neke predloge ili sugestije i ugraditi kamen po vašoj želji u vreme kada vama to odgovara. Sa nama je saradnja lagana.

slike

Sve naše radove i proces proizvodnje možete pogledati u našoj galeriji slika. Trudimo se da zabaležimo svaki trenutak. O nama govore zadovoljne mušterije i hiljade urađenih kvadrata.