3.9/5 - (35 votes)

Kamen za staze i kako uraditi stazu, a ne pogrešiti.

Kamen za staze, koji izabrati, na koji način sve odraditi, koliko će da košta, a da pritom nemamo neželjnih troškova i što je još važnije da ne pogrešimo u dizajnu?

Ovo su samo neka od pitanja, jer staza od prirodnog kamena u svakom dvorištu predstavlja više od pukog prelaza iz jedne oblasti u drugu. Ona može biti granica ili razbiti monotone linije dvorišta sa krivudavom stazom, takodje može biti kolski ili pešački ulaz u samo dvorište.

Dobro dizajnirana staza može dati posebnu lepotu svakom dvorištu uz to što obavlja svoju svrhu šetališta. Staze od kamena u svakom slučaju upotpunjuju dvorište i posebno doprinose prirodnom izgledu. 

Prestavićemo vam prvo neke ideje zatim osnove šta treba znati pre ulaska u izgradnju staze i na kraju  najčešća pitanja mušterija koja dobijamo sa odgovorima.

Lomljeni kamen za staze

Lomljeni kamen za staze se može raditi kako na stare tako i na nove staze. Preporuka je da lomljeni kamen za staze bude debljine minimum 2cm.

U svakom slučaju imajte na umu da je kamen samo obloga i da je staza ta koja trpi sav teret vozila. Lomljeni kamen je hrapave strukture, lako se održava i veoma je dugotrajan, takođe jedna jako važna činjenica je ta da lomljeni kamen što duže stoji, to je lepši i rustičniji.

Sa njim se mogu raditi i dvorišne stepenice, podzide kao i druge obloge u vašem dvotirištu. Lomljeni kamen za staze je jedno od najpovoljnijih rešenja za staze u dvorištu.

Sečeni pločasti kamen za staze

Kada se kaže pločasti sečeni kamen za staze, misli se isključivo na pločasti kamen. On je iste strukture kao i lomljeni kamen s tim da su njegove ivice rezane u pravougaone oblike. Sečeni pločasti kamen se uvek reže na slobodne dimenzije.

Što podrazumeva da je širina uvek ista dok su dužine različite, najbolje možete videti na primeru slika ispod. Sečeni pločasti kamen za staze je veoma postojan materijal i lako se održava pranjem, hrapave strukture i više pristaje rustičnim objektima, mada jako lepo može izgledati i kao kontrast elegantnom dvorištu.

Travertin kamen za staze

Travertin je kamen za staze koji je fantastičnog izgleda i boja. Ova vrsta kamena svakoga ostavlja bez daha. Travertin je veoma pouzdan i jak prirodni kamen koji će vas služiti godinama. Ravan po površini, što povlači veoma lako održavanje.

Ne kliza se. Jedina preporuka za Travertin je ta da se kamen impregnira protiv upijanja vlage što bih preporučio za sve vrste kamena.

Ne treba da vas brine rupičasta struktura travertina, ukoliko se postavi ispravno ovaj kamen će poslužiti veoma dugo. Sama činjenica da je sa njim izgrađen veči deo stare Verone je dokaz da je ovo veoma dugotrajan materijal.

Kaldrma kao staza

Kaldrma je poznata kao veoma dugotrajan materijal. Ona se izrađuje najčešće od granita, ali može se raditi i od drugih vrsta kamena. Kaldrma je prelepa, pogotovo što je starija to lepše izgleda.

Kaldrma se najčešće postavlja na pesak, s tim da se može raditi i na beton. Fugovanje se takođe može raditi betonom ili peskom. Može se postavljati na više načina u pravilnim redovima ili polukrugovima.

Sečeni kamen za staze

Pod sečeni kamen podrazumevamo vrste kamena koje su rezane na jednake debljibe, sečeni po meri raznih dimenzija ili po želji ili standardno. Najčešće u ovu grupu kamena za staze spadaju graniti.

Granit je veoma jak i pouzdan kamen, pod uslovom da je za staze potrebno da njegova obrada bude paljena kako ne bi bio klizav. Ovaj kamen će poslužiti godinama i pritom ni malo neće promeniti svoj izgled i ako se radi o stazama od kamena.

Još nekoliko ideja upotrebe kamena na stazama

Moguće je osmisliti mnoštvo ideja kako bi se kamen upotrebio za izradu staza od kamena. Samim tim najvažnija stvar jee da lepo uredimo dvorište prema svom ukusu, kako kasnije nebi bilo naknadnih prepravki. Bilo da je reč o više vrsta kamena za staze ili više vrsta kamena, kao i trava-kamen najvažnije je da se uklopi sa ostatkom dvorišta.

Preko 120 vrsta kamena na online shopu

Šta treba znati pre izgradnje staze od kamena

Kamen za staze je pre svega potrebno da bude postojan na atmosferske uticaje, kako stazu od kamena ne biste radili više puta, osnovna zamisao je kada se staza oblaže kamenom da to bude odrađeno jednom i da traje.

Bez obzira da li gradite novu ili popravljate, uredjujete već postojeće staze koje sigurno nisu dobre čim ih treba urediti.

Pre gradnje staze od kamena treba voditi računa o dizajnu, održavanju, dugotrajnosti kao i budžetu, osvetljenju i materijalu.

Jako je važno isplanirati i sam prostor u dvorištu kako kasnije ne bi smo imali problema sa prostorom.

Projekat staze u dvorištu

Dizajin staza od kamena

Jako važna stvar kako se nebi odstupilo od sveobuhvatnog izgleda dvorišta, staza od kamena treba da bude u skladu sa kompletnim dvorištem, ogradom i fasadom.

Ovo govorim za ljude koji žele da budu sami svoje arhitekte, kako kasnije nebi žalili zbog svojih odluka. Važno je da recimo ukoliko je sve kockasto na objektu staza od kamena prati tu neku strukturu, ili ukoliko postoje neki lukovi i staza može biti krivudava,

Takođe je jako važno određivanje vrste kamena kako njegova boja nebi odstupala previše od ostalih boja u dvorištu. Svaki kamen se slaže sa zelenilom, ali vodite računa da se slaže ili bude u kontrastu sa ogradom i fasadom. Kao i sa pratećim objektima.

Održavanje kamenih staza

Kamen za staze je obično lagan materijal za održavanje, sve što je potrebno je metla i crevo. Pre svega je proporuka da se barem jednom nedeljno opere crevom kako se nebi nakupilo crnilo od guma ili slični materijali.

Veooma je važno naglasiti da se pojava mahovine u ne osunčanim delovima dvorišta veoma moguća na bilo kom materijalu bilo da se radi o betonu ili kamenu. To se može sprečiti samo redovnim održavanjem i dobro izvedenim padovima kako se vlaga nebi zadržavala na površini što dovodi do stvaranja algi.

Dugotrajnost

Kamen za staze je sam po sebi dugotrajan materijal tako da je ovo stvar o kojoj se najmanje trebate brinuti. Naravno ukoliko majstori ne odrade posao kako treba kao na primer loše izvedeni padovi, trajnost kamena se može skratiti jer prodiranje vode između kamena i materijala za lepljenje može dovesti do oštećenja.

Materijal za izradu staza

Jako je važno ne štedeti na materijalu pri lepljenju ili kasnije zaštiti kamena. U svakom slučaju pomoći če vam majstor kako bi se odabrao što bolji materijal, jer verujte svima nam je u interesu da vaš kamen na stazama stoji što duže, to nam je najbolja preporuka.

Jako važno, preporučio bih da se bilo koja vrsta kamena nakon lepljenja impregnira sredstvima za impregnaciju kako kamen nebi upijao vlagu, da možete da bacate so i da pritom ne gubi boju ili dođe do oštećenja.

Osvetljenje

Osvetljenje staza je sve modernije i sve prisutnije, razmislite na vreme pre izrade staza kako nebi ste ulazili kasnije u dodatne troškove, osvetljenje u večernjim satima može dati posebnu lepotu svakom dvorištu, a pogotovo stazi od kamena koja preporuna prirodnih struktura koje će u senkama izgledati još lepše.

Cene izrade u budžet

Najvažnija stvar pri svakoj investiciji u Vaš objekat jeste cena prirodnog kamena. Naravno za ovo nemam baš previše saveta, ali pre svega budžet odrađujete sami, ali ukoliko gledate dugotrajno nekada se veća investicija u startu na duge staze veoma isplati.

Važno je samo da ne zaboravite tu činjenicu. 

A nekada i za veoma malu razliku možete dobiti mnogo više. Svima su nam bužeti različiti i ukusi tako da Svako treba da donese odluku na svoj način kako se kasnije ne bi kajali. 

Česte nedoumice u vezi sa izradom i planiranjem staza

Ukoliko nemamo stazu da li se kamen može utapati u beton?

Iskreno, može, ali ja lično to ne bih preporučivao. 

Razloga ima mnogo. Ukoliko utapate kamen u beton potrebno je da beton bude ređi kako bi se sve to lepo zalepilo, tada se stvara problem nivelacije kamena jer je kamen težak.

Takođe se slažemo da je potrebno staviti armaturnu mrežu po kojoj majstor treba da gazi da bi zalepio kamen i još jedan faktor je to da beton mora da ima određenu debljinu.

U tom slučaju majstor gazi po armaturnoj mrezi, koja vibrira i pomera sve to zajedno redak i debeo beton su nestabilni i lako dolazi do stvaranja bara.

Ukoliko uzmemo u obzir da zemljište nikada ne upija vlagu ravnomerno pri lepljenju na ovaj način veoma lako će doći do stvaranje bara i samim tim staza od kamena ima veće šanse da traje kraće. Što svakako nikome nije u interesu.

 Za Travertine i Granite je potrebno da staza bude predhodno pripremljena.

Najbolja preporuka je da se staza prvenstveno izbetonira, pa tek onda se pristupi lepljenju kamena.

Da li moram da rušim staru stazu?

Moje lično mišljenje je da je kvalitetnije urediti stare staze kamenom nego raditi nove iz početka, za to postoji više razloga.

Stara betonska staza je odradila svoje, preživela svašta, ulegla koliko je trebalo vremenom i tu je gde jeste. I ako je ispucala ili se kruni zbog lošeg kvaliteta betona koji je rađen stara staza je bolje od nove.

Razlog za ovakvo mišljenje je to da preko stare staze prebacite armaturnu mrežu, pojača se sloj maltera pri lepljenju kamena i dobijate stazu koja je neuništiva. Čak joj ni vreme ne može nista. 

Naravno ukoliko je okrunjena potrebno je pre svega dobro očistiti te delove koji otpadaju.

Šta je potrebno od materijala za lepljenje kamena na staze?

Da bi ste lepili kamen na staru staru, i ako je kriva, ispucala ili se kruni potreno je mnogo manje materijala nego za gradnju iz početka. Na 100m2 kamena za staze potrebno je recimo: 5m2 peska, 20-25 vreća cementa, armaturne mreže (što deblja to bolje) i kamen u toj kvadraturi.

Koliko se povećava nivo staze kada se zalepi kamen?

Nivo kamena na stazama se može povećavati više ili manje u zavisnosti kakva je stara staza.

 Ukoliko je staza relativno ravna nema potrebe za velikom debljinom materijala i u tom slučaju podizanje bi bilo od 5 do 6cm. 

Ukoliko je staza izlomljena i potrebno je polagati armaturnu mrežu na nju radi učvršćivanja u tom slučaju podizanje će zavisiti od padova na staroj stazi, ako su padovi loši imate već postojeće bare dešavalo se da smo podizali i do 15-20cm.

Zbog visine kamena na stazi neću moći da otvorim kapiju ili garažna vrata, šta da radim?

Ovo je veoma česta situacija, koja se veoma lako rešava. Obično me ljudi pitaju da lupaju staru stazu, ali verujte da je ovo najskuplje rešenje. Jedno od najboljih rešenja da se kapija ili garažna vrata skrate, veoma lako i brzo, a da pritom ne košta mnogo obično je reč o par santimetara koji smetaju. To bravari rešavaju u roku od dva sata posla.

Kakav je princip lepljenja kamena na stazu?

Sečeni pločasti ili lomljeni kamen se lepe na cement malter. Princip je veoma jednostavan. Tj pesak i cement idealne debljine do 3cm. Neko ovakav malter naziva i mokra košuljica. Pločasti kamen nikada nije istih debljina pa je na malteru potrebno izravnjati kako bi gazna površina bila ravna.

Ukoliko je reč o Travertinu ili Granitima onda je situacija drugačija u tom slučaju se radi sve na svežu košuljicu i pri tome se kamen lepi cement mlekom. Iz razloga jer su Travertini i Graniti sečeni na iste debljine Što nije slučaj sa pločastim kamenom.

Da li se lomljeni kamen ljuska na stazama?

Ovo je najčešće pitanje koje dobijam za lomljeni kamen i postoji samo jedno objašnjenje.

Kamen kao kamen ne može da istruli ili propadne, problem se najčešće javlja kada ostane bara na kamenu i voda zimi prodre između kamena i materijala za lepljenje, gde pri leđenju puca i lomi površinu. ukoliko je kamen suv i nema bara budite bez brige vaša staza će trajati veoma dugo i pritom što starija to će biti lepša.

Da li se staze od kamena mogu raditi zimi?

Kamen na staze se može raditi i zimi, potrebno je samo da vreme bude suvo, niske temperature se rešavaju dodavanjem aditiva u beton kako nebi mrznio. Na ovaj način beton neće zalediti i postepeno će osušiti i postiči zavidan nivo čvrstoće.

Da li se kamen na staze može lepiti lepkom?

Može naravno, mada nije preporuka iz razloga jer lepak traži idelano čistu površinu kako bi mogao da ostvari svoju ulogu. A stazu pogotovo kada se radi sa kamenom je jako teško očistiti da sve bude idealno, da ne kažem nemoguće. U svakom slučaju moja preporuka je da se kamen na staze lepi na malter ili cementnu košuljicu.

Da li je potrebno staviti ivičnjake pre lepljenja kamena?

Ivičanjaci nisu obavezni i ne postužete sa njima nikakvu dodatnu čvrstoću staze. Moje mišljenje je da ivičnjaci mogu pridodati samo estetskom izgledu staze i ništa više.

Da li je za kaldrmu potrebno betoniranje?

Ukoliko se radi kaldrma nije neophodna betonaža, kaldrma se može raditi i na pesak, ali i na beton. Za kaldrmu koja se radi na pesak je potrebno uraditi ivičnjake kako nam kamen nebi pobegao po ivicama od gaženja.

Može li se lomljeni kamen raditi na zemlju bez betona?

Može ali isključivo kao u primeru na vrhu, kada su fuge travenate. Da fuga bude cementna, a kamen postavljen na zemlju nije preporučljivo iz razloga jer će u tom slučaju sve fuge vremenom da ispucaju.

Da li je travertin pouzdan za staze?

Apsolutno da, travertino je veoma jak materijal i može služiti godinama. Njegova rupičasta struktura često stvara sumnje u brzo propadanje na mrazu. Pravilnim lepljenjem na košuljicu travertin će stajati godinama i pritom biti još lepši neo na početku. Ukoliko baš želite da budete sigurni rupive na travertinom se mogu popuniti pri fugovanju.

Odvodi rešetke i šahtovi kako se to rešava?

Veoma lako, ukoliko postoji potreba da vaša staza sadži neki odvod, rešetku ili šaht u tom slučaju se oni postavljaju na istu visinu kamena. Nekada je potrebno oštemati stari beton kako bi to bilo moguće, dok je u nekim sčučajevima lakše.

Najvažnije je da šaht ili odvod budu u nivou kamena kako se nebi dozvolilo prodranje vode između kamena i materijala za lepljenje, što bi kasnije dovelo do oštćenja staze od kamena.

Ukoliko postoji neko pitanje na koje nismo dali odgovor, slobodno pišite u komentaru ispod. Rado ćemo odgovoriti na sva pitanja.

Takođe nas zapratite na  Facebook-u, Instagramu ili Pinterestu gde redovno objavljijemo sadžaj.

Preko 120 vrsta kamena na online shopu