5/5 - (8 votes)

Dekorativni ili prirodni kamen koja je razlika? Šta je bolje? Kako bi ste ispravno odabrali dekorativni prirodni kamen, potrudili smo se da pre svega pojasnimo koja je razlika između njih, šta su to njihove karakteristike i razlike u kvalitetu,

Takođe na kraju smo izdvojili proizvode iz naše ponude koji će vam se možda svideti, ili na kraju krajeva postite naš shop i tamo možete izabrati ili pogledati kako cene tako i vrste dekorativnog prirodnog kamena.

 

Pojednostavljeno oba materijala se koriste za uređenje i dekoraciju kako unutrašnjih prostora tako i dvorišta.

Oba materijala su izuzetno atraktivnog izgleda, prijatni za oko posmatrača i uglavnom zauzimaju centralno mesto u svakom prostoru gde se nađu.

Obično zidovi uređeni sa ovim materijalima su osvetljeni sijalicama, ukrašeni zelenilom ili bilo kojom drugom vegetacijom.

Odlukom da dekorativni ili prirodni kamen  upotrebimo za  uređenje našeg prostora očekujemo da naš zid, stub, ograda ili bilo koji drugi detalj zasija u odnosu na ostatak prostora.

Kako nastaje dekorativni kamen,a kako prirodni ???

Dekorativni kamen se izrađuje od gipsa ili betona.

Nalivanjem kalupa sa gipsom ili betonom postižemo efekat da ova dva nazovimo veštačka materijala dobijaju izgled prirodnog kamena.

Izlivanjem se dobijaju nepravilne strukture i zaniljivi oblici, koje bi u celini trebalo da ukrase naš prostor.

S tim da često ponavljanje oblika u kalupima dovodi do monotonosti samog materijala.

Kod prirodnog kamena je sama izrada i proizvodnja dosta zahtevnija. U kamenolomima se vadi i nakon toga se transportuje na sečenje, gde će dobiti konačan izgled.

Njegova struktura je igra oblika i boja. Prirodni dekorativni kamen ima svojustrukturu koja ni malo nije monotona, što nije slučaj i sa dekorativnim kamenom koji je monoton iz razloga nalivanja i ponavljanja oblika.

Kod dekorativnog prirodnog kamena je nemoguće pronaži dva ista oblika, tako da se mogu dobiti dosta lepše i zanimjivije površine zidova.

Dekorativni ili prirodni kamen

Slika proizvodnje dekorativnog kamena

dekorativni ili prirodni kamen

Slika proizvodnje prirodnog kamena

Razlika u boji dekorativnog i prirodnog kamena

 

Bojenje dekorativnog kamena se radi na najednostavniji ali u isto vreme možda i lošiji način.

Koriste se veštačke boje koje unose dodatnu monotonost dekorativnom kamenu.

Nakon lepljenja dekorativnog kamena se pristupa bojenju krečenjem ili farbnjem tako da materijal izgleda dodatno monotono.

U novije vreme betonske obloge kao dekorativni kamen imaju varijantu štampanog betona čime se postižu lepše nijanse boja.

Ali sam proces štampanog betona je dosta skuplji tako da i nije neka razlika od prirodnog kamena koji je prirodan materijal.

Prirodnom kamenu boja zavisi od mesta i strukture tla gde je izvađen.

Tako da se boje razlikuju i doprinose dodantoj lepoti ovog materijala. Što se možete uveriti u slikama ispod.

Dekorativni kamen

Slika boje dekorativnog kamena

Prirodni kamen

Slika boje prirodnog kamena

Ugradnja dekorativnog i prirodnog kamena

 

Ugradnja dekorativnog kamena  je dosta jednostavna jer se ploče napravljene iz kalupa krupnog oblika.

Njihovo slaganje ne zahteva posebno umeće. Slaganje ivica je takođe dosta jednostavno iz razloga postojanja kalupa koji su specijalno odrađeni za ivice zidova.

Sa prirodnim kamenom je situacija dosta drugačija. Štanglice od kamena se moraju pakovati jedna po jedna, što zahteva dosta strpljenja i spretnosti majstora.

Ivice obrađene prirodnim kamenom su dosta zahtevnije i mogu se raditi na dva načina: kao preklopljene ili gerovane.

Dodatno objašnjenje na sledećoj slici. Gerovanje ivica zahteva posebnu pažnju pri sečenju kamena pod uglom od 45 stepeni.

dekorativni kamen

Slika ivica od dekorativnog kamena

prirodni kamen

Slika preklopljene ivice prirodnog kamena

prirodni kamen gerovanje

Slika gerevane ivice prirodnog kamena

Razlika u ceni dekorativnog i prirodnog kamena

Dekorativni kamen je dosta povoljniji materijal od prirodnog kamena ukoliko se radi o gipsanim oblogama, ako je reč o štampanom betonu cene su slične.

Cena je i osnovni razlog iz kog se ljudi opredeljuju za dekorativni kamen. Cena prirodnog kamena je veća iz razloga komplikovanosti same proizvodnje i ugradnje.

Ipak to ne utiče da bi bio veoma poželjan materijal. Mišljenje “Ja to jednom radim” je apsolutno na strani prirodnog kamena.

Ipak je kvalitet na prvom mestu, tako da cena ne mora biti odlučujući faktor pri izboru materijala.

 

Šta je to u principu kvalitetnije, da li dekorativni kamen ili prirodni ???

Pre svega sa sigurnošću se može reći da je dekorativni kamen slabijeg kvaliteta, posebno kada je od gipsa, od betona i nekako je izdržljiv.

Imajte na umu da gips upija vlagu i da veoma brzo može početi da se kruni.

Što se tiće prirodnog dekorativnog kamena on vam sigurno nemože propasti pa makar ga ostavili u vodi godinama.

Sa strane kvaliteta mislim da su ove dve rečenice savim dovoljne i da nakon njih i sami možete odabrati šta je to što je za vas povoljnije, možda ćete prirodni dekorativni kamen platiti više u startu ali je definitivno to da će vas duže služiti. Naravno ovo je subjektivno mišljnje.

 

Zaključak pri izboru dekorativnog ili prirodnog kamena

Izneli smo sve razlike između dekorativnog i prirodnog kamena, tako da sve je ostalo vaša odluka.

Svako će doneti odluku sa svojim mogućnostima i željama. Mi smo na strani da odaberete prirodan materijal i da uspešno sarađujemo što vas ne sprečava da odaberete i dekorativni kamen.

Vaša je odluka da li će to biti dekorativni ili prirodni kamen. S poštovanjem Prirodni kamen Kojić.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja pišite nam u kometarima ispod ili nas posetite na društvenim mrežama.

Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene i plaže kompletan vodić

Rubni kamen za bazene je jako važan detalj na svakom bazenu. Ovaj kamen služi kao završna ivica plaže do bazena. Može biti u više varijanti. Ukoliko se radi o plaži koja je u ravni do same ivice bazena, rubni kamen se utapa u plažu i postaje njen sastavni deo. Druga...

Gazišta za stepenice od kamena

Gazišta za stepenice od kamena

Ako želite liksuzna ili pak rustična gazišta za stepenice od prirodnog kamena, a u nedomici ste kako se rade, kakav je proces, šta to treba znati pre izrade kao i cene i ostale detalje. Donosimo sve činjenice kako bi ste lakše doneli odluku koju vrstu i da li se...

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Travertin – koji odabrati, koja je cena?

Koji travertin odabrati i kolika je cena? To su večite nedoumice naših kupaca. Pa da odgonetnemo. Travertin je jako zanimljiv prirodni kamen koji privlači pažnju svih pogleda, večno moderan i izuzetno izdržljiv prirodni materijal tj. kamen. U našoj zemlji postoje...